Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Nejen na Nový rok, ale po celý rok

02.01.2024 14:40 Recepty

Dali jste si na Nový rok čočku hlavně proto, abyste tradici učinili zadost, ale žádné chuťové blaho se nekonalo?

Nic proti klasice, ale zkuste to příště trochu jinak a přiberte do hry všechny barevné čočkové kombinace.

ZELENÁ JE DOBRÁ. SVĚTLÁ A HLAVNĚ TA DROBNÁ, TMAVÁ - LE PUY.

Zelená čočka má svůj původ ve Francii, která také patří k jejím největším pěstitelům, přestože se její pěstování rozšířilo i do jiných evropských, asijských i severoamerických zemí. Vyznačuje se malými plochými semínky v kombinovaných odstínech břidličně šedé a tmavě zelené barvy a pro svoji lahodně oříškovou a lehce pepřovou chuť patří k těm nejoblíbenějším.

Společně s čočkou hnědou obsahuje až 3x více vlákniny než ostatní odrůdy, velké množství hořčíku, železa i zinku, ale také například vitamínů skupiny B. Přestože je veškerá čočka poměrně bohatá na sacharidy, její molekuly glukózy se ve střevech uvolňují velmi pomalu a nevyvolávají tak náhlé zvýšení cukru v krvi, což je dobrá zpráva nejen pro diabetiky.

Má velmi delikátní chuť. Oproti většině jiných luštěnin není nutné ji dopředu namáčet, stačí pouze proprat a i doba varu je u ní citelně kratší - obvykle postačí cca 20 minut.  A ačkoli ji v době varu předčí čočka červená i žlutá, ta zelená se oproti oběma zmíněným druhům nerozvařuje a i po uvaření velmi dobře drží svůj původní tvar. Využít ji tak směle můžete na přípravu salátů nebo relishů. Přesto se velmi hodí jako i jako skvostná příloha. Má výborné klíčící vlastnosti, její klíčky osvěží a také nutričně pozvednou prakticky jakékoli jídlo.

ČERNÁ BELUGA. DOCELA JINÁ ČOČKA.

Je ze všech čoček nejmenší. Ačkoliv má černou barvu, uvnitř je bílá. Přezdívá se jí také čočkový kaviár a podobně ji dokonce můžete i chuťově upravit. Za její černou barvu mohou podobné pigmenty, jaké se nachází v ostružinách nebo borůvkách. Pokud belugu namočíte (před úpravou je vhodné ji namočit cca na 30 minut), počítejte s tím, že část barviva se rozpustí ve vodě a čočka se stane spíše tmavě fialovou. Při úpravě jí velmi sluší červené víno a balzamiko, které jí zároveň nemalou část ztracené černi vrátí.

Skvělá bude do salátů, kde polahodí nejen chuti, ale i oku, ale i v polévkách nebo třeba nákypech. A po důkladnějším namočení ji můžete i klíčit.

ČOČKA DVOU TVÁŘÍ. ČERVENÁ.

K mání je buď v neloupené nebo loupané podobě. Neloupaná poslouží všude tam, kde čočka hnědá nebo světle zelená. Pozor na záměnu s čočkou loupanou. Je to čočka, kterou ultrarychle uvaříte a to až do té míry, že ji beze zbytku rozvaříte. Je ideální volbou nejen když vás tlačí čas, ale také když hledáte univerzání zahušťovadlo nebo krémovou konzistenci do pomazánek a dipů. Nepřekonatelná je do specialit indické kuchyně. Dhal i skvostné orientální polévky jsou naní doslova závislé :). Jen ta krásná červená barva se varem změní na hořčicově žlutou až našedlou.

Krémová konzistence vařené loupané červené čočky nahrává i dezertům. Zkuste připravit třeba čočkové brownies (klidně v kombinaci s černou fazolí). Překvapí vás, jak skvěle chutná! Další přidatnou hodnotou je, že vůbec nenadýmá a obvykle chutná i dětem.

Červená čočka je geniální i v podobě přirozeně bezlepkové mouky. Do palačinek, sladkých i slaných lívanců, nebo sušenek. Můžete s ní i úspěšně zahušťovat polévky nebo omáčky.

ŽLUTÁ ČOČKA.

Vlastnostmi, použitím i barvou po uvaření se velmi podobá loupané červené čočce. Občas bývá jako žlutá čočka označována také loupaná varianta mungo fazolí - mung dhal. Oproti čočce je menší, pevnější a výborně se hodí do specialit indické kuchyně nebo v kombinaci s rýží jako chuťově i vizuelně zajímavá příloha.

ISLANDSKÁ POLÉVKA Z ČERNÉ ČOČKY A FAZOLÍ S ŘEDKVIČKAMI A AVOKÁDEM

Na dokončení:

  • 1 avokádo, oloupané a na kostičky
  • 4 ředkvičky, na tenká kolečka nebo na klínky
  • 1 červená řepa, nakrájená natenko
  • zakysaná smetana podle chuti (asi 4 lžíce)
  • strouhaný sýr (může být i uzený, ale také jej můžete úplně vynechat) podle chuti
  • microgreens

Namočenou čočku sceďte a propláchněte. Do velkého rendlíku ji nasypte spolu s bobkovým listem, cibulí, česnekem a sušenou chilli papričkou. Zalijte čerstvou studenou vodou, aby byla čočka ponořená. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a pomalu vařte, s poodklopenou pokličkou, zhruba 30 min doměkka. Odstraňte bobkový list a podle chuti i cibuli, česnek a chilli papričku.
Zalijte vývarem, přidejte szecené fazole, nechte v mírném varu chuťově propojit a částečně rozmixujte pomocí tyčového mixéru – jen částečně proto, aby měla polévka zajímavou strukturu. Podle chuti osolte a opepřete.
Před podáváním rozdělte polévku do misek a přidejte přísady k dokončení, zakysanou smetanu, strouhaný sýr a ozdobte microgreens.

JEDNODUCHÉ TĚSTOVINY S ČOČKOVOU "BOLOŇKOU"

Čočku propláchneme pod tekoucí vodou a pár hodin předem namočíme do studené vody (pokud čočku dopředu máčet nebudete, použijte jí na vaření větší množství než v receptu uvedené – alespoň o polovinu), mrkev očistíme a nakrájíme na tenká kolečka, velká kolečka přepůlíme. Sušená rajčata pokrájíme a společně s mrkví, rozdrceným česnekem, čočkou, konzervovanými rajčaty a rajčatovou passatou dáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Za občasného míchání vaříme (pod pokličkou) do změknutí čočky a mrkve (cca 30 minut). Podáváme s těstovinami, nejlépe se špagetami.

SEKANÁ ZE ZELENÉ ČOČKY S VLAŠSKÝMI OŘECHY A BATÁTOVÝM KEČUPEM

Batátový kečup:

Čočku propláchneme pod tekoucí vodou a na pár hodin namočíme do studené vody, poté uvaříme doměkka. Cibuli a česnek očistíme a pokrájíme na malé kousky, stejně tak naložíme s pečivem. Ořechy nahrubo nasekáme, sýr nastrouháme. Přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Krátce několika pulzy lehce promixujeme, ale dbáme na to, aby struktura hmoty nebyla rozmixovaná dohladka! Dochutíme a naplníme do vymazané a vysypané formy (ideálně typu srnčí hřbet či biskupský chlebíček) a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut.

Na přípravu kečupu oloupeme batáty, pokrájíme je na malé kostky, zalijeme 400 ml vody a cca 10 min povaříme. Poté přidáme ostatní ingredience a společně ještě asi 5 – 10 min vaříme. Rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout. Podáváme společně se sekanou a příp. s čerstvým pečivem.

LEHKÝ ZIMNÍ ČOČKOVÝ SALÁT S JABLKY

Čočku slijeme a necháme dobře okapat. Jarní cibulky očistíme a pokrájíme na kousky. Jablka omyjeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na čtvrtiny plátků nebo na kousky. V misce smícháme vinný ocet, balzamiko, olej, sirup a hořčici. Čočku spojíme s jablky a jarní cibulkou a opatrně promícháme s připraveným dresinkem. Nakonec vmícháme salátové listy. Před podáváním necháme chvilku odležet.

ŠPENÁTOVÉ NOČKY S OMÁČKOU Z ČERVENÉ ČOČKY A UZENÉHO TOFU

Nočky:

Špenátové listy spaříme horkou vodou a ihned zchladíme vodou studenou. Necháme dobře vykapat, příp. přebytečnou vodu vymačkáme. Oba druhy mouky společně s práškem do pečiva prosejeme, promícháme se solí, špenát rozmixujeme a všechny ingredience včetně vejce smícháme. Vypracujeme středně husté těsto (dle potřeby můžeme doředit trochou vody z vymačkaného špenátu), které propasírujeme přes haluškové síto nebo postupným odkrajováním z prkénka zavaříme do lehce osolené vroucí vody. Vaříme asi 7 minut, slijeme a případně promícháme s kapkou oleje.

Omáčka:

Čočku propláchneme a uvaříme (cca 12 – 15 min). Cibuli pokrájíme, roztopíme olivový olej a cibulku společně s würzelem na něm orestujeme. Přidáme tofu, protlak i passatu, podlijeme dle potřeby vodou, přidáme koření a nastrouhaný česnek a chvilku (cca 5 – 10 minut) podusíme. Vsypeme lahůdkové droždí, vše přendáme do mixéru (včetně vařené čočky) a rozmixujeme na hladkou omáčku. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí.

ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY Z ČERVENÉ ČOČKY

(cca 40 ks)

Do mixéru vložíme máslo a cukr a mixujeme do pěny. Přidáme vejce (pyré) a vanilku a opět krátce promixujeme. Poté přilijeme polovinu rozpuštěné (vychladlé) čokolády a promícháme. Mouku, prášek z vinného kamene a sodu prosejeme, přidáme špetku soli a pomalu vmícháme do čokoládové směsi. Nakonec vmícháme zbytek čokolády (pár peciček si necháme na ozdobu). Z těsta tvoříme kuličky, které mírně zploštíme do sušenkového tvaru a přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Nakonec každou sušenku dozdobíme čokoládovými pecičkami a pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů cca 10 minut. Před sundáním z plechu necháme sušenky vychladnout, aby se nepolámaly.

STÁLE VÁM TÉ INSPIRACE PŘIJDE MÁLO? ;)

Pak při příští návštěvě Bazalky nesmíte minout LUŠTĚNINOVOU KUCHAŘKU Petra Klímy!