Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

V KUCHYNI TO MŮŽE BÝT PĚKNÁ DIVOČINA

18.03.2024 14:46 Recepty

Proč byste se měli vydat na "nákup" s košíkem do přírody, když obchody nabídkou čerstvé zeleniny přetékají?

  • divoce rostoucí byliny v řadě případů obsahují mnohem více tělu prospěšných látek než konvenční zelenina
  • jsou regionální, necestují k nám tisíce kilometrů a naše tělo je na ně tudíž „naprogramované“
  • rostou na místě, které si sami zvolily, samy se dennodenně zasazují o své přežití, a tudíž disponují silnými imunostimulačními schopnostmi
  • obsahují velké množství chlorofylu, rostlinné obdoby našeho hemoglobinu
  • při citlivém přístupu k jejich sběru a ohleduplnosti je jich dost pro všechny a zdarma
  • sběr divokých bylin působí relaxačně pro naši nervovou soustavu, naučíme se lépe vnímat svébytnost přírody, reflektovat drobné detaily a změny, kterých bychom si jinak nepovšimli

Ačkoli obezřetnost při sběru divoce rostoucích bylin je jistě na místě, nemusíme být nutně zkušenými botaniky, abychom vykouzlili pestré kulinářské kreace z bylin, které bezpečně poznáme.

A která "divočina" s námi každoročně kulinářskou jízdu začíná?

KOPŘIVA

  • obsahuje velké množství kyseliny listové, vápníku, fosforu i draslíku, vitamínu C či železa
  • zapomenout nesmíme ani na kyselinu linolovou, vitamín E nebo karotenoidy
  • sbírejte ji v čistých lokalitách (pozor na dusičnany) na prosluněných místech, ideální okolo 14. hodiny a maximálně do poloviny května
  • účinkuje při diabetu, průjmových onemocněních, odřeninách
  • detoxikuje, rozpouští odpadní produkty látkové výměny a stimuluje činnost ledvin
  • hodí se při anémii, při ekzémech i při horečkách
  • čaj z ní můžete popíjet denně, ale zhruba po 3 týdnech si dejte pár dní pauzu

Kopřivová polévka s medvědím česnekem a kořeněnými semínky

Kořeněná semínka:

Medvědí česnek a kopřivy na sítku dobře omyjeme a necháme okapat. Kopřivy nasekáme, šalotky nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. V  hrnci rozehřejeme ghí, vsypeme šalotky a orestujeme dozlatova. Přidáme nasekané kopřivy a nakrájené brambory, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí brambor. Poté přidáme pokrájený medvědí česnek a libeček, osolíme a opepříme, cca 2 min povaříme a rozmixujeme. Opatrně vlijeme smetanu, dobře promícháme a dochutíme umeoctem. Případně můžeme umeoctem polévku dochutit ihned po mixování a smetanou jen ozdobit.

Na kořeněná semínka rozehřejeme v pánvi asi 4 lžíce olivového oleje, přidáme česnek pokrájený na tenké plátky a všechna semínka. Krátce zprudka opečeme a promícháme s tamari (shoyu), ½ lžičkou mletého koriandru a ½ lžičkou mletého kmínu a prohřejeme. Polévku podáváme posypanou kořeněnými semínky.

MEDVĚDÍ ČESNEK

  • jistě netřeba dlouze představovat, je nejvíc trendy "divočinou" dnešní doby :)
  • sbírejte jej jen do doby než začne kvést, poté se jeho listy stanou tuhými, obtížně rozkousatelnými i umixovatelnými
  • je bohatým zdrojem vitaminu C, obsahuje důležité aminokyseliny a flavonoidy
  • vyniká antiparazitálními a antimykotickými schopnostmi (prostě brebery ani plísně ho nemusí)
  • intenzivně česnekově voní už při doteku, takže záměny s konvalinkou se opravdu bát nemusíte
  • pomůže při vysokém krevním tlaku, ateroskleróze i astmatu
  • skvěle kosí virózy
  • pesto z něho připravené vám v čistých skleničkách a s povrchem zalitým olejem v chladu v perfektním stavu vydrží klidně i rok (nepaster)

Cizrnový salát s čirokem, divokými bylinami a haríssou

Cizrnu předem propláchneme a nejlépe přes noc namočíme. Druhý den ji v nové vodě uvaříme (v tlakovém hrnci cca 45 min). Čirok propereme ve studené vodě a alespoň na hodinu namočíme. Na Koření metličkou rozmícháme se slitým olejem z rajčat (asi 3 lžícemi) a spojíme s majonézou. Rajčata scedíme (olej uchováme) a pokrájíme, cibulku pokrájíme na kolečka. Na lžíci slitého oleje orestujeme pokrájenou cibulku, přidáme čirok, minutku ještě restujeme, zalijeme vínem a necháme skoro všechnu tekutinu vyvařit. Vmícháme bujón, zalijeme kokosovým mlékem a vaříme, dokud čirok není měkký (dle potřeby postupně po troškách přiléváme vodu). Uvařený čirok smícháme s cizrnou, ochucenou majonézou, pokrájenými rajčaty a nasekanými bylinami.

BRŠLICE KOZÍ NOHA

  • noční můra zahradníků, princezna mezi divokými bylinami
  • jeden z nejchutnějších "plevelů"
  • pomáhá regulovat krevní tlak, pozitivně působí proti otokům a revmatu
  • snižuje srážlivost krve i nervozitu, doporučuje se jako prevence proti emboliím
  • v kuchyni se hodí do salátů, do polévek i pomazánek, skvěle s ní nahradíte hladkolistou petržel a nebojte se ji přidat ke kvašené zelenině (zkvasí velmi chutně!)

Salát z červeného zelí s bršlicí a mangem

  • 180 g červené rýže
  • 500 g červeného zelí
  • 2 menší manga
  • 1 červená paprika
  • 2 jarní cibulky
  • 2 hrsti bršlice

Zálivka:

Rýži propláchneme a uvaříme doměkka. Zelí pokrájíme na nudličky nebo nasekáme na malé kousky. Papriku a mango nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a bršlici nasekáme nadrobno. Vše promícháme a spojíme s dresinkem, dochutíme.

ŠEŘÍK OBECNÝ/VIOLKA VONNÁ

  • když kvete šeřík, blíží se léto! A žádná chvilková zima nám to nepřekazí :)
  • šeříkový květ je jedlý, ALE zacházejte s tímto omamně vonícím krasavcem v kuchyni velmi opatrně!
  • má VELMI svíravou chuť - přidejte si ho klidně do tibi limonády nebo kombuchy, ale do dezertů ho spíš nepřidávejte (dortovou dekoraci s ním však vytvoříte báječnou).
  • do krémů se raději poohlédněte po subtilní fialce, neboli VIOLCE VONNÉ. Je krásná, voní a příjemně chutná
  • a pozor! - šeřík mrazem šedne, proto v ledových kostkách žádnou parádu neudělá

Fialková panna cotta

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 120 ml vody
  • 2 čerstvá šťastná vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 2 větší špetky mleté vanilky
  • 4 g agaru
  • hrst kvítků violky vonné (jen fialových částí)
  • xylitol nebo med dle chuti

Smetanu pokojové teploty promícháme s agarem, necháme asi 10 min odstát, poté přivedeme k varu a necháme velmi krátce varem projít. V misce smícháme žloutky s xylitolem nebo medem a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme ke žloutkové směsi, přidáme vanilku citrónovou šťávu a pomalu přidáváme smetanovo agarovou směs. Prošleháme, vmícháme fialkové kvítky, nalijeme do vhodných mističek nebo formiček a necháme v chladu ztuhnout.

Poznámka: veškeré uvedené recepty jsou koncipované na 4 běžné porce