Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

NAKLÍČENO K ENERGII A VITALITĚ

18.03.2023 18:00 Recepty

Čerstvé klíčky představují geniální zdroj vitálních, čerstvých potravin v době, kdy je jich přirozeně méně (hlavně v zimě a začátkem jara, kdy docházejí zásoby uskladněné kořenové zeleniny), ale jejich přínos pro naše zdraví dalece přesahuje jen uvedená roční období. Můžeme je (snad s výjimkou velmi parného léta) v našich domovech nechat vyrůstat prakticky neustále.

Klíčky představují jeden z nejbohatších a přitom zcela přírodních zdrojů vitaminů a minerálů, stopových prvků, enzymů, vlákniny, aminokyselin (hl. luštěniny + obiloviny) a bílkovin. Jsou BIOGENNÍ, tj. živé a svoji životní energii a sílu, která je mnohonásobně vyšší než ta obsažená v již vzrostlých rostlinách, tak předají i nám. Jsou dobře stravitelné (za předpokladu, že je konzumujeme v rozmanitém spektru a rozumném množství), pomáhají při detoxikaci organismu a překyselení, přispívají k harmonizaci trávení a čistí naše tělo od hlenů.

Co je při klíčení důležité?

  • NAMÁČENÍ – při namáčení semínek (vč. zrn a ořechů) se deaktivují tzv. enzymové inhibitory, kterými příroda semínka vybavila, aby nevyklíčila v nevhodných podmínkách. Také se z nich v průběhu namáčení vylučuje část kyseliny fytové, sloužící jako úložiště fosforu v rostlinách, která snižuje vstřebání živin v trávicím systému. Máčením se rovněž zvyšuje účinnost i rychlost vyklíčení. Semínka namáčejte do studené, nechlorované, ideálně filtrované nebo pramenité vody. Orientační doba namáčení vybraných semen je uvedena níže.
  • OPTIMÁLNÍ MNOŽSTVÍ – zejména drobná semínka mohou při rozhodování o množství, které dáme klíčit, působit zavádějícím dojmem. Začněte proto vždy raději s malým množstvím, praxí nejlépe zjistíte, kolik kterého semínka namočit tak, abyste je po klíčení byli schopni zkonzumovat a také abyste semínkům během klíčení zajistili dostatečný prostor. Jsou-li semínka v klíčící nádobě umístěna příliš „na husto“ nebo na sobě leží, zvyšuje se jejich náchylnost k plesnivění a zahnívání a významně se snižuje klíčivost.
  • VOLBA NAKLIČOVACÍ NÁDOBY – ačkoli teoreticky lze nakličovat i v cedníku přikrytém utěrkou (to aby semínka příliš rychle neosychala), existují již komfortnější a efektivnější způsoby – kameninové (porcelánové) nebo plastové nakličovací misky. Velmi praktické jsou misky s více (obvykle 3) patry, které jsou vybaveny průtokovými ventily a spodní odkapávací miskou, zachycující zbytkovou tekutinu. Alternativnou (především pak na cesty) jsou i nakličovací víčka, pasující na běžnou zavařovací sklenici o obsahu 0,75 l.
  • PROPLACHOVÁNÍ – všechny druhy klíčících semen je nezbytné v průběhu procesu minimálně 2 – 3x denně proplachovat, menší a hydrofilní semínka (ta, která po namočení vytvářejí gel – např. chia, rukola nebo řeřicha) proplachujte (pokud můžete) častěji. Po propláchnutí je důležité vylít veškerou zbytkovou vodu – u průtokových nakličovacích nádob raději také kontrolujte, aby semínka neležela v neprotečené vodě, příp. přes cedník slijte, propláchněte a opatrně rozprostřete zpět do misky. Hydrofilní semínka proplachujte na cedníku i v případě, že máte průtokové misky, jedině tak zajistíte dobré propláchnutí (semínka zůstávají často jakoby přilepená ke dnu) a zabráníte plesnivění. Proplachovat semínka a později klíčky můžete pod tekoucí vodou (vždy studenou), máte-li přístup k nechlorované vodě, využijte této možnosti.
  • TEPLOTA A VOLBA PROSTŘEDÍ – nakličování je možné jak na světle, tak v temnu. Obecně vzato, na světle docílíte rychlejšího klíčení, ve tmě získáte silnější a křupavější výhonky. Ideální teplota pro klíčení se pohybuje okolo 20 – 22 stupňů. Máte-li v domě chladněji, bude klíčící proces trvat déle, zpozorněte však v případě, že máte v bytě stabilní teplotu výrazně vyšší. Klíčky – zejména pak ty drobné a/nebo hydrofilní jako např. vojtěška, řeřicha, quinoa, chia… jsou náchylnější k zahnívání. Řešením je klíčky co nejčastěji proplachovat (klidně i několikrát denně) a alespoň na noc je umisťovat na chladnější místo – venkovní chodba, balkón…podobné řešení se nabízí i s rostoucí venkovní teplotou směrem k časnému létu, kdy je vhodné klíčky umisťovat třeba do nejvyšší přihrádky lednice.
  • DOSTATEČNÁ PRODYŠNOST – souvisí s prostředím, ve kterém se semínka a klíčky nacházejí, potřebují totiž dýchat. Pokud např. pro růst výhonků chcete zajistit „skleníkové prostředí“, zajistěte jim malé průduchy (stačí fólii na několika místech propíchat špejlí), kterými k nim může prostoupit malé množství vzduchu.
  • KVALITA SEMÍNEK – alfa omega každého klíčení, anebo to nejdůležitější na závěr - čím kvalitnější semínka ke klíčení použijete, tím více kvalitních živin svému tělu poskytnete. A samozřejmě také výzamně zvýšíte pravděpodobnost, že vám maximum semínek vyklíčí. Volte semínka pokud možno v biokvalitě nebo od osvědčeného dodavatele, ideálně ta, která jsou přímo určena pro nakličování a v každém případě dbejte na to, aby se nejednalo o termicky upravená semínka/zrna (relevantní hlavně pro obiloviny, pseudoobiloviny, ale i pro některé ořechy – pozor na pražení). Také používejte semínka co nejčerstvější. Pokud Vám některá zbyla z loňska, použít je určitě můžete, jen počítejte s (výrazně) nižší klíčivostí. Luštěniny nebo obiloviny s datem balení (výroby) delší než rok využijte spíše k vaření.

Nenechte se mýlit!

Občas se lze v některých informačních zdrojích dočíst, že slupka naklíčených semínek není vhodná ke konzumaci. Ve skutečnosti to tak povětšinou není. Slupka bývá chuťově nahořklá, ale zdraví spíše prospívá, jelikož napomáhá čištění trávicího traktu. U některých semen (např. mungo) navíc působí dekorativně.

Ačkoli naprostá většina semínek a zrn určených ke konzumaci po tepelné úpravě je vhodná i ke klíčení, existují výjimky – POZOR NA FAZOLE! S výjimkou mungo a adzuki (tyto bez obav klíčit můžete, mungo je dokonce šampion co do rychlosti i jednoduchosti klíčení - ideální pro začátečníky) jsou jedovaté a po jejich pozření Vám hrozí velmi nepříjemné zažívací potíže!

Některá semínka při nakličování okolo sebe vytvářejí drobné kořínky připomínající jakési chmýří, které si - pokud s nakličováním teprve začínáte – můžete splést s plísní. Typickým představitelem s výraznými uvedenými projevy jsou např. semínka ředkvičky. O plíseň se nejedná, semínko tyto kořínky využívá k lepšímu dýchání a v přírodě k uchycení vzrůstajících výhonků. Samozřejmě se může stát, že semínka při nedostatečném proplachování, prodyšnosti nebo po kontaminaci plesnivět začnou. Tuto skutečnost však pravděpodobně mnohem dříve zaznamenají Vaše čichové nežli zrakové buňky, neboť klíčky začnou zahnívat. K zahnívání jsou náchylnější drobná, zvláště pak hydrofilní semínka (viz výše).

Naklíčená semínka skladujte v dobře uzavíratelné, ideálně skleněné nádobě v chladu a každou dávku odebranou ke konzumaci na sítku dobře propláchněte, aby se odstranily betabolity, které rostlinky při růstu vylučují. Klíčky neskladujte déle než týden, malá naklíčená semínka raději kratší dobu.

Mezi délkou a kvalitou klíčku přímá úměra neplatí!

Přerostlé klíčky začínají na svých koncích hnědnout, neboť ztrácejí vitalitu, pro svůj další život jim chybí potřebné živiny, které by našly v zemině.

Klíčky samy doma

Musíte-li např. na víkend opustit domov, klíčky nemá kdo proplachovat a na cesty s Vámi nemohou (mimochodem existují i „cestovatelsky přívětivé“ nakličovací nádoby - resp. výše zmíněná nakličovací víčka), propláchněte je, nechte dobře okapat a poté je opatrně přesypte do čistých skleněných uzavíratelných nádob. Víčko nechte lehce povolené a uskladněte v lednici. Po návratu klíčky pečlivě propláchněte, přendejte zpět do vymytých nakličovacích nádob a pokračujte v klíčení.

Jak klíčky kulinářsky využít?

Klíčky je nejlepší konzumovat za syrova, po tepelném zpracování z velké části ztrácejí své přínosné vlastnosti. Můžete je přidávat do pomazánek, dipů, jako relish do polévek, sendvičů, slaných i sladkých kaší nebo je konzumovat i jako součást salátů (v salátech mohou hrát i hlavní roli), příloh nebo smoothie.

Pokud však máte naklíčené větší množství semínek a víte, že je nestihnete spotřebovat syrové, klidně je použijte např. do zeleninových karbanátků, slaných, ale i sladkých koláčů, vaječných nebo třeba zapékaných pokrmů.

Naklíčené luštěniny (především hrách) a obiloviny mají v naší zemi velkou tradici. Zejména v postní době se připravovaly jako tzv. pučálka (naklíčený a následně zprudka dokřupava opečený hrách) a pražmo (naklíčené obilky, následně opět nasucho opečené a podávané nejčastěji s restovanou cibulkou a dušeným zelím).

UŽIJTE SI PESTRÝ VÝBĚR SEMÍNEK NA KLÍČENÍ V BAZALCE BIO:

SONNENTOR

ZDRAVÝ DEN

WOLFBERRY

Salát z naklíčené čočky

(4 porce)

  • 200 g bílého zelí
  • 1 červená paprika
  • 1 naťová cibulka
  • 200 g naklíčené zelené čočky
  • 2 lžíce citrónové nebo limetkové šťávy
  • barevný nebo růžový pepř dle chuti
  • mořská sůl dle chuti

Zelí nakrouháme na nudličky, papriku pokrájíme na tenké plátky, naťovou cibulku na kolečka. Přidáme propláchnutou naklíčenou čočku, dochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí. Salát podáváme vychlazený.

Falešná škvarková pomazánka s mungo klíčky

(4 porce)

Pohanku uvaříme doměkka. Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, po chvilce přidáme na plátky nakrájený česnek a orestujeme dozlatova. Uvařenou pohanku a orestovanou cibuli s česnekem lehce promixujeme (ne zcela dohladka), přidáme nastrouhanou okurku, hořčici, lahůdkové droždí a majoránku a promícháme. Dochutíme solí a pepřem, podáváme nejlépe s kváskovým chlebem a naklíčeným mungem.

Brokolicové muffiny

(cca 6 ks)

Ječné vločky na 15 min namočíme, přivedeme k varu a cca 5 – 7 min povaříme, slijeme a ihned promícháme s pohankovými vločkami. Mrkev očistíme a pokrájíme na menší kousky, brokolici rozebereme na růžičky a společně uvaříme v páře doměkka. Přidáme připravené vločky, klíčky a rozmixujeme. Ochutíme a dobře promícháme se všemi ostatními surovinami. Směsí naplníme muffinové či jiné obdobné formičky a pečeme při 180 stupních cca 25 – 30 min dozlatova. Doladíme pomocí čerstvé zeleniny a zbývajících klíčků.

Vyklíčená čokoláda

(2 porce)


Veškeré uvedené suroviny přendáme do mixéru a rozmixujeme. Můžeme sníst samotné jako pochoutku, příp. použít k namazání na pečivo evt. krekry.

Bez-vajíčková pomazánka

(2 - 3 porce)

  • 200 g tofu natural
  • 3 lžíce sójového jogurtu
  • 1 menší červená cibule
  • ½ lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička sušené kurkumy nebo kousek nastrouhané kurkumy čerstvé
  • větší špetka čerstvě drceného bílého pepře
  • černá sůl kala namak dle chuti

Cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno. Tofu nahrubo nastrouháme, přendáme do mixéru a přidáme ostatní suroviny (kromě nakrájené cibule). Rozmixujeme, vmícháme cibuli a dochutíme. Podáváme např. s čerstvým kváskovým chlebem nebo oblíbenými krekry.

 

Zdroj inspirace: Jíme zdravě s Fitrecepty (kolektiv autorů), Klíčení semen pro zdraví (J. Jirková); Klíčení rostlin (A. Wigmore); Dobroty Country Life; Zeleninová kuchařka (P. Klíma)

 

 © Bazalka s. r. o.