Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

JAK NA NOVÝ ROK, TAK PO CELÝ ROK

Ať už za Nový rok považujete pouze 1. leden nebo v sousloví nový rok hledáte všech těch 365 nových výzev, které vás v dalším roce čekají, přivítejte jej s grácií. 

Čím začít? Přece přípitkem! :)

Protože se spokojíme s tím nejlepším, nabídneme Vám skvělý PINOT NOIR 2017 ZERO BRUT z kutnohorského BIO vinařství. Šumivé víno z Rulandy modré, vyrobené druhotným kvašením vás nadchne!

TIP: Seznamte se i s dalšími vinnými skvosty z Vinných sklepů Kutná Hora!

Pokud dáváte přednost nealkoholické variantě, vyzkoušejte příjemné osvěžující šumivé víno bez alkoholu CARL JUNG MOUSSEX. Polosuchý sekt tradiční chuti vyráběný z odrůd Riesling a Müller Thurgau.

 

Jak zařídit, aby se v novoročním duchu nesla větší část ledna?

NOVOROČNÍM ČAJEM! Krabička ukrývá 18 porcí bylinné směsi s vtipnými i motivačními citáty na každém sáčku. Takže kdo neholduje předsevzetím a přesto uvítá motivaci do každého nového dne, ten by Novoroční čaj Sonnentor rozhodně neměl minout! :)

 

A nezapomeňte na ČOČKU! 

Ta se má dle tradice na obědovém talíři objevit právě v první lednový den, aby se doma po celý rok držely peníze. Drobná luštěnina nepochybně patří do kulinářského dědictví nejen českých zemí, ale i východní, jižní a jihozápadní Evropy. 

Čočku se rozhodně vyplatí nenechávat jen na leden. Bohatý zdroj hořčíku, železa a bílkovin s nízkým obsahem tuku a minimální kalorickou hodnotou, si můžete pořídit v mnoha variantách a vyzkouzlit z nich skvělé polévky, saláty, směsi k bramborám, rýži i těstovinám, ale také pomazánky nebo předkrmy

Vyzkoušejte třeba netradiční 

Bezlepkové krekry s čočkovým „kaviárem“

Krekry:

Čočkový „kaviár“:

  • 150 g černé čočky beluga
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 - 2 řapíkatého celeru
  • cca 1/3 menšího pórku                                                       
  • 1 menší červená cibule                               
  • 2 stroužiy česneku                                           
  • 100 ml suchého červeného vína                            
  • cca 5 lžic hustého rajčatového protlaku                   
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl dle chuti

K podávání:

  • 200 g čerstvého krémového sýra                          
  • menší hrst kopru                                         
  • 1/2 pomeranče

V misce smícháme prosátou mouku s paprikou, solí, pepřem a odrhnutým tymiánem. V druhé misce utřeme máslo s vajíčky (trochu vajíčka si dáme stranou na potření krekrů před pečením). Obě směsi spojíme, zapracujeme většinu jemně nastrouhaného sýra a vypracujeme těsto, které necháme alespoň 30 min v chladu uležet. Plech vyložíme pečicím papírem a rozválíme na něm těsto na tenkou placku. Tu potřeme zbylým vajíčkem, posypeme semínky (lehce je do krekrů vmáčkneme nebo jemně zaválíme, aby po upečení méně opadávala), posypeme odloženým sýrem a pomocí rádýlka rozkrájíme na krekry. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 15 – 20 min.

Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nadrobno pokrájenou cibuli, polovinu na tenké nudličky nakrájené mrkve, bobkový list a nadrobno pokrájený česnek. Přidáme čočku, zprudka opečeme, zalijeme vínem a necháme jej z převážné části odvařit. Poté snížíme plamen, zalijeme cca 200 ml vody a přivedeme k varu. Vmícháme rajčatový protlak a vaříme do změknutí čočky (cca 30 min) a vyvaření většiny tekutiny. Dochutíme, vmícháme zbylou mrkev a najemno pokrájený pórek a řapíkatý celer. Stáhneme z ohně a necháme chutě propojit. Směs můžeme podávat vlahou nebo vychlazenou. Krekry potřeme čerstvým sýrem, lžičkou přidáme čočkový „kaviár“ a doladíme snítkou čerstvého kopru.