Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

NECHCEŠ CUKETU?

20.08.2023 17:12 Recepty

Sezónní pozdrav, kterým nadšení pěstitelé celé léto častují své přátele blízké i vzdálené :)

Snad žádný produkt českých zahrádek není tak oblíbeným předmětem dobře míněných darů, jako právě cuketa. Snadno se ale předsvědčíte, že to není dar danajský.

Pokud máte dojem, že jste z cukety zkusili už úplně všechno, ochutnali nespočet nádivek, slané i sladké muffiny, bramboráky i perníky, raw špagety i variace na gril, vězte, že pořád je z čeho vybírat :).

Sběr cuketových receptů se stal téměř národním folklórem, ale třeba právě na našich stránkách najdete další inspiraci. Přinášíme pár méně tradičních tipů, jak s cuketami v kuchyni naložit.

Mimochodem, věděli jste, že cuketa je Italka? Patří sice do rodiny tykve obecné původem ze Střední Ameriky, ale cuketu, tak jak ji známe, vyšlechtili Italové. V našich končinách zdomácněla ve druhé polovině 20. století a brzy se vyšvihla na stálici českých zahrádek.

Cuketa obsahuje až 91 % vody. Má tudíž velmi nízkou kalorickou hodnotu, což ji řadí k nejvhodnějším potravinám při detoxikačních a redukčních kúrách. Vyniká také značným množstvím vlákniny, díky které pomáhá k očistě trávicího traktu. Najdeme v ní i poměrně vysoké množství hořčíku, fosforu nebo draslíku a také provitamínu A. Konzumace cukety tak působí příznivě na srdce a ledviny, podporuje soustředění a klidní rozjitřené nervy. V těle působí mírně zásaditě, nepřispívá tudíž k překyselení organismus a díky svým lehce projímavým účinkům pomáhá předcházet zácpě.


ZELENÉ GASPACHO

2 velké řapíky celeru
1 světle zelená papria
1/2 větší okurky
1 menší cuketa
2 stroužky česneku
80 g polníčku
1 malý salát little gem
1 červená chilli paprička
menší hrst bazalky
1 - 2 lžíce bílého jogurtu
rýžový sirup dle chuti (příp. jiný oblíbený sirup)
1/3 lžičky sušené papričky jalapeňos (nebo klasické chilli papričky)
cca 5 kostek ledu
čerstvě mletý barevný pepř a mořskou sůl dle chuti
studená voda dle potřeby
 
Okurku oloupeme, celer očistíme a příp. oloupeme tuhé části, papriku a česnek očistíme. Vše přendáme do mixéru, přidáme zbývající suroviny kromě červené chilli papričky (vody zpočátku přilijeme jen cca 1 - 2 dcl) a rozmixujeme dohladka. Je-li polévka příliš hustá, zředíme ji trochou vody, znovu krátce promixujeme a dochutíme. Při servírování doladíme pokrájenou červenou chilli papričkou.
Zdroj inspirace: www.ottolenghi.co.uk
 

NEJČOKOLÁDOVĚJŠÍ CUKETOVÝ KOLÁČ S ARAŠÍDOVOU POLEVOU

250 g cukety
115 g jablečného pyré
3 vejce z volného chovu
50 – 100 ml mléka (i rostlinného)
30 g medu
50 g kokosové mouky
50 g špaldové mouky
2 vrchovaté lžíce nepraženého kakaa
1 lžička vinného kamene
½ lžičky mleté skořice
větší hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Poleva:
50 g min. 70 % hořké čokolády
50 g kešu másla (krému)
drcené nepražené kakaové boby dle potřeby a chuti

Cuketu omyjeme, vč.slupky nahrubo nastrouháme a vymačkáme přebytečnou vodu. K takto připravené cuketě vmícháme jablečné pyré, vešleháme vejce a med, nakonec i mléko. V druhé misce smícháme všechny sypké suroviny kromě ořechů a obě směsi spojíme. Nakonec přidáme nasekané ořechy a vlijeme do pekáčku (30 x 20 cm) vyloženého papírem na pečení. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů cca 45 min.
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázní a dobře promícháme s kešu máslem. Polevu natřeme na vychladlý upečený korpus a posypeme kakaovými boby.

Zdroj inspirace a foto: www.myhealthymoment.cz

CUKETOVÉ GNOCCHI

500 g cukety

220 g ricotty

100 g celozrnné špaldové mouky (jemně mleté)

80 g hladké špaldové mouky (bílé)

2 žloutky

40 g parmezánu + na dokončení

2 lžičky kůry z bio citrónu

svazek čerstvé bazalky

sůl a pepř dle chuti

trocha libovolného škrobu na obalení noků

2 lžíce ghí

několik snítek tymiánu

Cuketu nahrubo nastrouháme, osolíme a důkladně promícháme. Necháme asi 30 minut odležet, poté dobře vymačkáme (ideálně přes plátýnko). K vymačkané cuketě přidáme ricottu, nasekanou bazalku, žloutky a najemno nastrouhaný parmezán. Osolíme, opepříme a promícháme. Postupně přidáváme obě mouky (možná nespotřebujeme všechnu, záleží na tom, nakolik jsme cuketu vymačkali) a vypracujeme měkké, nelepivé těsto. Pracovní desku posypeme trochou škrobu a z těsta vyválíme tenký váleček. Nakrájíme jej na kousky, vytvarujeme noky a jemně je obalíme ve škrobu. Vsypeme do vroucí osolené vody, po vyplavání na hladinu ještě asi minutu vaříme (záleží na velikosti noků), vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat.

Na pánvi roztopíme ghí a zprudka na něm orestujeme tymián. Noky podáváme polité ghí s tymiánem, doplněné parmezánem a veganskou alternativou slaniny.

BROKOLICOVÝ SALÁT S GRANÁTOVÝM JABLKEM

1 větší brokolice

½ menší mladé cukety

100 g těstovinové rýže

4 snítky čerstvého tymiánu

1 granátové jablko

mořská sůl (ideálně solný květ) dle chuti

růžový pepř (lehce podrcený) dle chuti

pár hoblinek parmezánu nebo jiného oblíbeného sýra k podávání

Zálivka:

2 lžíce bílého vinného octa nebo umeocta

4 lžíce olivového oleje

1 větší stroužek česneku

větší špetka strouhaného nebo mletého muškátového oříšku

Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a zblanšírujeme. Těstovinovou rýži uvaříme dle návodu na obalu, granátové jablko oloupeme a rozebereme na jednotlivá zrnka. Promícháme s uvařenou těstovinovou rýží, brokolicí, na kostičky nakrájenou cuketou, dochutíme odrhnutým tymiánem, solným květem a růžovým pepřem. Na zálivku prošleháme ocet s utřeným česnekem, muškátovým oříškem a nakonec vešleháme olej. Zálivku promícháme s připraveným salátovým základem a při servírování doladíme parmezánem.