NECHCEŠ CUKETU?
Sezónní pozdrav, kterým nadšení pěstitelé celé léto častují své přátele blízké i vzdálené :)
Snad žádný produkt českých zahrádek není tak oblíbeným předmětem dobře míněných darů, jako právě cuketa. Snadno se ale předsvědčíte, že to není dar danajský.
Pokud máte dojem, že jste z cukety zkusili už úplně všechno, ochutnali nespočet nádivek, slané i sladké muffiny, bramboráky i perníky, raw špagety i variace na gril, vězte, že pořád je z čeho vybírat :).
Sběr cuketových receptů se stal téměř národním folklórem, ale třeba právě na našich stránkách najdete další inspiraci. Přinášíme pár méně tradičních tipů, jak s cuketami v kuchyni naložit.
Mimochodem, věděli jste, že cuketa je Italka? Patří sice do rodiny tykve obecné původem ze Střední Ameriky, ale cuketu, tak jak ji známe, vyšlechtili Italové. V našich končinách zdomácněla ve druhé polovině 20. století a brzy se vyšvihla na stálici českých zahrádek.
Cuketa obsahuje až 91 % vody. Má tudíž velmi nízkou kalorickou hodnotu, což ji řadí k nejvhodnějším potravinám při detoxikačních a redukčních kúrách. Vyniká také značným množstvím vlákniny, díky které pomáhá k očistě trávicího traktu. Najdeme v ní i poměrně vysoké množství hořčíku, fosforu nebo draslíku a také provitamínu A. Konzumace cukety tak působí příznivě na srdce a ledviny, podporuje soustředění a klidní rozjitřené nervy. V těle působí mírně zásaditě, nepřispívá tudíž k překyselení organismus a díky svým lehce projímavým účinkům pomáhá předcházet zácpě.
ZELENÉ GASPACHO
NEJČOKOLÁDOVĚJŠÍ CUKETOVÝ KOLÁČ S ARAŠÍDOVOU POLEVOU
250 g cukety
115 g jablečného pyré
3 vejce z volného chovu
50 – 100 ml mléka (i rostlinného)
30 g medu
50 g kokosové mouky
50 g špaldové mouky
2 vrchovaté lžíce nepraženého kakaa
1 lžička vinného kamene
½ lžičky mleté skořice
větší hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Poleva:
50 g min. 70 % hořké čokolády
50 g kešu másla (krému)
drcené nepražené kakaové boby dle potřeby a chuti
Cuketu omyjeme, vč.slupky nahrubo nastrouháme a vymačkáme přebytečnou vodu. K takto připravené cuketě vmícháme jablečné pyré, vešleháme vejce a med, nakonec i mléko. V druhé misce smícháme všechny sypké suroviny kromě ořechů a obě směsi spojíme. Nakonec přidáme nasekané ořechy a vlijeme do pekáčku (30 x 20 cm) vyloženého papírem na pečení. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů cca 45 min.
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázní a dobře promícháme s kešu máslem. Polevu natřeme na vychladlý upečený korpus a posypeme kakaovými boby.
Zdroj inspirace a foto: www.myhealthymoment.cz
CUKETOVÉ GNOCCHI
500 g cukety
220 g ricotty
100 g celozrnné špaldové mouky (jemně mleté)
80 g hladké špaldové mouky (bílé)
2 žloutky
40 g parmezánu + na dokončení
2 lžičky kůry z bio citrónu
svazek čerstvé bazalky
sůl a pepř dle chuti
trocha libovolného škrobu na obalení noků
2 lžíce ghí
několik snítek tymiánu
Cuketu nahrubo nastrouháme, osolíme a důkladně promícháme. Necháme asi 30 minut odležet, poté dobře vymačkáme (ideálně přes plátýnko). K vymačkané cuketě přidáme ricottu, nasekanou bazalku, žloutky a najemno nastrouhaný parmezán. Osolíme, opepříme a promícháme. Postupně přidáváme obě mouky (možná nespotřebujeme všechnu, záleží na tom, nakolik jsme cuketu vymačkali) a vypracujeme měkké, nelepivé těsto. Pracovní desku posypeme trochou škrobu a z těsta vyválíme tenký váleček. Nakrájíme jej na kousky, vytvarujeme noky a jemně je obalíme ve škrobu. Vsypeme do vroucí osolené vody, po vyplavání na hladinu ještě asi minutu vaříme (záleží na velikosti noků), vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat.
Na pánvi roztopíme ghí a zprudka na něm orestujeme tymián. Noky podáváme polité ghí s tymiánem, doplněné parmezánem a veganskou alternativou slaniny.
BROKOLICOVÝ SALÁT S GRANÁTOVÝM JABLKEM
1 větší brokolice
½ menší mladé cukety
100 g těstovinové rýže
4 snítky čerstvého tymiánu
1 granátové jablko
mořská sůl (ideálně solný květ) dle chuti
růžový pepř (lehce podrcený) dle chuti
pár hoblinek parmezánu nebo jiného oblíbeného sýra k podávání
Zálivka:
2 lžíce bílého vinného octa nebo umeocta
4 lžíce olivového oleje
1 větší stroužek česneku
větší špetka strouhaného nebo mletého muškátového oříšku
Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a zblanšírujeme. Těstovinovou rýži uvaříme dle návodu na obalu, granátové jablko oloupeme a rozebereme na jednotlivá zrnka. Promícháme s uvařenou těstovinovou rýží, brokolicí, na kostičky nakrájenou cuketou, dochutíme odrhnutým tymiánem, solným květem a růžovým pepřem. Na zálivku prošleháme ocet s utřeným česnekem, muškátovým oříškem a nakonec vešleháme olej. Zálivku promícháme s připraveným salátovým základem a při servírování doladíme parmezánem.