BIO mandle 250 g Country Life
Detailní popis
Mandle - jádra, produkt ekologického zemědělství. Hmotnost: 250g.
Použití: ozdobte vánočku, přidejte do kaší, buchet, připravte si domácí mandlový nápoj, přidejte do smoothies. Nebo je namočte, oloupejte a mlsejte! Opařte horkou vodou, oloupejte, opečte na pánvi - chutnají jak na slanou i sladkou variantu. Připravíte tak lahodné občerstvení pro návštěvy, či pohoštění na oslavy, grilovačky, párty. pečení - mandle můžete rozdrcené přidat do těsta a dodat mu tak jemné oříškový nádech, celé mandle jsou chutné například v závinech cukroví - mandle můžete obalit v rozpuštěné čokoládě, můžete s nimi hotové pečené cukroví ozdobit nebo je rozdrtit a udělat si mandlové kuličky třeba s rozmixovanými datlemi, karobem a kokosem. Jsou vynikající v kuskuse. Turrón - španělský vánoční dezert připravíte tak, že oloupané umleté mandle přidáte do hrnce spolu s citrónovou kůrou, kde už máte rozpuštěný med s cukrem, nakonec bílek vyšlehaný do tuhé pěny smíchejte se směsí a vše vylijte na plech, nechte ztuhnout (300 g mandlí, 100 g cukru, 250 g medu)
Mandle je vlastně jádro pecky plodu mandloně obecné, která pochází ze severní Afriky a západní Asie. Dnes se pěstuje především v Evropě v subtropických oblastech. Dorůstá do výšky až 5 metrů a kvete krásným růžovým květem. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Když rozděláte pecku meruňky, najdete v ní semeno, která vypadá jako mandle a dokonce se dá jíst. Z jednoho stromu lze získat až 60 kg mandlí. Mandle neslouží jen jako potravina, ale využívají se i v kosmetickém průmyslu. Získává se z nich za studena lisovaný olej, který se pak přidává do kosmetických výrobků, například krémů.
V cukrářství se s mandlemi nejen zdobí, ale vyrábí se z nich také typický marcipán.
Výživové údaje na 100 g: energetická hodnota 2491 g (596 kcal), tuky 50 g (z toho nasycené mastné kyseliny 4 g), sacharidy 9 g (z toho cukry 4 g), bílkoviny 21 g, sůl 0,01 g.
Alergeny
Skořápkové plody | Skořápkové plody |
Vegan | Vegan |
Přirozeně bezlepkové | Přirozeně bezlepkové |
BIO | BIO |