Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

ZAPEČENÁ ZELENÁ ŠPALDA S KOŘENOVOU ZELENINOU A CIBULOVO OŘECHOVOU KRUSTOU

27.12.2022 18:04 Recepty

(cca 4 – 5 porcí)

  • 3 žluté cibule
  • 200 g zelené špaldy (grünkernu)
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 3 středně velké mrkve
  • 3 středně velké petržele
  • ½ středně velkého celeru (bulvy)
  • 600 g brambor
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 3 snítky čerstvého tymiánu (nebo sušený)
  • 2 bobkové listy        
  • 1 – 2 plátky žitného chleba
  • 3 lžíce nahrubo posekaných ořechů
  • 6 lžic olivového oleje
  • mletý pepř a mořská sůl dle chuti

Jednu cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a opečeme na lžíci oleje. Přisypeme propláchnutou zelenou špaldu, podlijeme vývarem a vaříme na mírném ohni asi 10 minut (ke konci přisolíme). Troubu předehřejeme na 180 stupňů, kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory také oloupeme a pokrájíme na silnější plátky. Promícháme je se 3 lžícemi oleje, osolíme a opepříme. Špaldu po uvaření slijeme – slitou tekutinu uchováme! V zapékací misce vhodné i na vařič rozehřejeme lžíci oleje a opečeme na něm na plátky pokrájený česnek. Přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu a vše společně krátce opečeme. Stále mícháme, aby se zelenina nepřipálila. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a tymián a promícháme s uvařenou špaldou. Povrch uhladíme a pokryjeme plátky brambor. Zalijeme takovým množstvím tekutiny z vařené zelené špaldy, aby byly brambory těsně ponořené. Zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme asi 45 min. Chléb pokrájíme na kostičky, smícháme s posekanými ořechy a nasucho opečeme na pánvi. Dvě cibule oloupeme, pokrájíme na kolečka a zprudka opečeme na lžíci oleje. Povrch pečené směsi poklademe kolečky opečené cibule a posypeme chlebem a ořechy. Pečeme již odkryté zhruba 10 minut do křupava.

VÍCE TIPŮ, JAK OBMĚNIT JÍDELNÍČEK POMOCÍ OBILOVIN, NAJDETE V NAŠEM ČLÁNKU OBILOVINY Z JEDNÉ RODINY.