Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

VEGAN NEPEČENÝ BLUMOVÝ DORT

14.10.2022 16:42 Recepty

BLUMA NEBO ŠVESTKA?

Patří do stejné rodiny, podobně i vypadají...BLUMY jsou větší, světlejší (existují v pestřejších barevných variantách) a při pečení tolik nezměknou jako švestky. Zrají dříve a co do prospěšnosti našemu zdraví si se švestkami nezadají. Najdeme v nich vápník, železo, fosfor nebo draslík, vitamíny skupiny B, vitamín E i C. Prospívají kvalitě naší pleti, vlasů i nehtů, podporují krvetvorbu, látkovou výměnu, mozkovou činnost, posilují nervy. Pomáhají našemu tělu s vodohospodářstvím, díky vláknině harmonizují trávení, díky antioxidantům si poradí s řadou volných radikálů a toxinů.

A v neposlední řadě skvěle chutnají! :)


 

VEGAN NEPEČENÝ BLUMOVÝ DORT

  • 150 g datlové pasty
  • 130 g lískových oříšků
  • 4 lžíce kokosového oleje (v tekutém stavu) + na vymazání
  • 400 ml kvalitního kokosového mléka v plechu
  • 600 ml rostlinného nápoje
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 4 lžíce rýžového sirupu (nebo více dle sladkosti zvoleného rostlinného nápoje a chuti)
  • 7 g agaru (prášku)
  • ½ lžičky skořice
  • větší špetka kurkumy
  • blumy dle potřeby


Lískové oříšky najemno nameleme (můžeme je předem cca 15 min péct na 120 stupňů v troubě a oloupat, získají tak jemnější chuť a voňavější aroma) a promixujeme s datlovou pastou a kokosovým olejem. Vzniklou směs natlačíme do vymazané dortové formy (o průměru cca 22 cm). Blumy vypeckujeme, pokrájíme na měsíčky, vyskládáme na připravený korpus a posypeme skořicí. Ve vyšším hrnci svaříme rostlinný nápoj s kokosovým mlékem, vanilkou, kurkumou, rýžovým sirupem a agarem. Směs necháme malinko zchladnout a pomalu pomocí naběračky přeléváme přes švestky. Necháme vychladnout a dobře ztuhnout (ideálně přes noc).

 

Zdroj inspirace: http://kucharkazesvatojanu.blogspot.com/