Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

VALAŠSKÝ KONTRABÁŠ

12.12.2022 11:18 Recepty

STAROČESKÝ KONTRABÁŠ

  • 150 g pohankových krup
  • 280 g smaženého (evt. uzeného) tempehu
  • 900 g brambor
  • 1 velká červená cibule                                
  • 1 - 2 lžíce ghí
  • 4 stroužky česneku (nebo více dle chuti)
  • 1 větší hrst hladkolisté petrželky
  • 400 - 450 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce tamari                                                      
  • mořská sůl dle potřeby a chuti
  • 1/2 lžičky kmínu (celého)                                         
  • nakládané okurky k podávání dle potřeby

Tempeh pokrájíme na kostičky, na tuku orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájený tempeh, přilijeme tamari a společně restujeme, dokud se téměř veškerá tekutina neodpaří, poté vmícháme utřený česnek. Pohanku propláchneme a ve vývaru uvaříme (ne zcela doměkka, cca 10 min). Brambory oloupeme, nakrájíme na silnější měsíčky a s přidaným kmínem uvaříme (také ne zcela doměkka). Uvařené brambory promícháme s pohankou a tempehovou směsí a přendáme v jedné vrstvě do vymazaného pekáče. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 min do jemného zezlátnutí. Kontrabáš podáváme posypaný nasekanou petrželkou, doplněný nakládanými okurkami.

FOTO A RECEPTOVÁ INSPIRACE: Vaříme podle Herbáře, K. Winterová a L. Rybov