VALAŠSKÝ KONTRABÁŠ
STAROČESKÝ KONTRABÁŠ
- 150 g pohankových krup
- 280 g smaženého (evt. uzeného) tempehu
- 900 g brambor
- 1 velká červená cibule
- 1 - 2 lžíce ghí
- 4 stroužky česneku (nebo více dle chuti)
- 1 větší hrst hladkolisté petrželky
- 400 - 450 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce tamari
- mořská sůl dle potřeby a chuti
- 1/2 lžičky kmínu (celého)
- nakládané okurky k podávání dle potřeby
Tempeh pokrájíme na kostičky, na tuku orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájený tempeh, přilijeme tamari a společně restujeme, dokud se téměř veškerá tekutina neodpaří, poté vmícháme utřený česnek. Pohanku propláchneme a ve vývaru uvaříme (ne zcela doměkka, cca 10 min). Brambory oloupeme, nakrájíme na silnější měsíčky a s přidaným kmínem uvaříme (také ne zcela doměkka). Uvařené brambory promícháme s pohankou a tempehovou směsí a přendáme v jedné vrstvě do vymazaného pekáče. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 min do jemného zezlátnutí. Kontrabáš podáváme posypaný nasekanou petrželkou, doplněný nakládanými okurkami.
FOTO A RECEPTOVÁ INSPIRACE: Vaříme podle Herbáře, K. Winterová a L. Rybov