Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

SVĚTOVÝ DEN CHLEBA A PEKAŘSKÝ KURZ V BAZALCE

16.10.2025 12:18 Akce a novinky

Na 16. října připadá

SVĚTOVÝ DEN CHLEBA a už za pár dní u nás KVÁSKOVÁ KUCHAŘKA rozjede podzimní KVÁSKOVÝ PEKAŘSKÝ KURZ!

A abychom si připomněli, proč si právě chleba svůj svátek zaslouží, dáme si malé historické okénko. :)

SVĚTOVÝ DEN CHLEBA 

Byl vyhlášen před téměř 20 lety Mezinárodní unií pekařů a cukrářů. V řadě zemí světa včetně té naší je připomínkou jeho důležitosti pro lidstvo, jeho obživu i kulturu.

Bez pečiva si dnes málokdo dovede svůj den představit.

Chléb ušel pěkný kus cesty, jeho kořeny sahají až do doby neolitu a kvasit těsto na chleba už uměli staří Egypťané.

První čeští pekaři své chlebové bochníky upekli začátkem 11. století a postupně se s rozvojem cechů začali jak pekaři, tak mlynáři množit jako houby po dešti.

Chléb v průběhu své historie plnil úlohu nejen vyživovací, ale i okultní a v tehdejším podání "léčivou". Mniši v klášterech pekli chléb proti moru a pro snazší ozdravení rodiček, lékaři do chlebového těsta přidávali různé léčivé byliny a kurýrovali jím jak lidi, tak zvířata.

Věděli jste například, že v rámci pekařského cechu existovaly specializace jako Koláčníci, Kobližníci, Caletníci (pekli sladké placky) nebo Plachetníci (pozdějí Pecnáři, neboli pekaři žitného chleba)?

Chléb si každá z kultur a národností přizpůsobila svým zvyklostem a chutím, a rčení jiný kraj - jiný mrav, jak víme, platí pro chlebové variace dodneška. Obyvatelé Středomoří dávají přednost pečení ze pšenice, seveřané nedají dopustit na knäckebrot, pro severozápad Německa je neodmyslitelný Pumpernickel, Blízký východ sází na různé podoby pity a placek, oblibu v plackách našli i někteří Afričané a tortilly milují Mexičané. Kukuřici si k pečení chleba oblíbili i Chorvaté.

A víte, jaký chleba je nejlepší? Poctivý! ;) Mimochodem, poctivost pekařského řemesla v našich zemích už ve své době kontroloval osobně král Václav IV. v převleku za běžného kupujícího a císař Rudolf II. trestal nepoctivé pekaře "koupelí" v pytli nebo koši ve Vltavě. Ano, i v zimě.

Dnes už máme na nepoctivce jiné páky, ale nejvíc nejlepší chleba si UPEČETE DOMA SAMI! Nejlépe pod vedením zkušené pekařky a autorky KVÁSKOVÝCH KUCHAŘEK, paní Jany Berkové.

Držíme vám místo na 4. listopadu u nás v Bazalce!
Více info ZDE.