Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

SVATOMARTINSKÉ HODOVÁNÍ V BAZALCE

30.10.2023 15:47 Akce a novinky

Na bílém koni asi ani letos svatý Martin nepřicválá. Ale nevadí. Nenecháme se klimatickými podmínkam zaskočit a oslavíme tento podzimní svátek jak se patří :).

Dozlatova vypečené SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY vám i letos naplníme MÁKEM a OŘECHY. Vychutnat si je můžete ve všech Bazalkách

od středy 8. 11. do pátku 10. 11.

A na svatého Martina nesmí chybět ani MLADÉ VÍNO. To vám v Bazalce BIO na Gočárově třídě nabídneme ve 4 odrůdách:

  • MÜLLER THURGAU

  • SVATOVAVŘINECKÉ

  • MUŠKÁT OTTONEL

  • MLADÝ PUNK SOLARIS

Samozřejmě i pro všechna uvedená vína platí, že se zakoupenou lahvinkou od nás dostanete náš praktický VINNÝ MANUÁL PRO NEVINAŘE, kde se o víně dozvíte vše potřebné k tomu, abyste při vinných degustacích s přáteli zaperlili. :)

A kde se SVATOMARTINSKÉ HODOVÁNÍ vůbec vzalo?

Svatý Martin byl římský voják, který se poté, co se s zimou třesoucím se žebrákem u brány města Amiens podělil o svůj plášť a příští noc spatřil Ježíše Krista, jenž mu za jeho čin děkoval, rozloučil s armádou a obrátil na víru. Když v Tour zemřel biskup, obyvatelé města se za Martinem vydali, aby se stal jejich novým duchovním pastýřem. Ten byl natolik skromný, že se před touto poctou ukryl v husníku. Husy ho však svých kejháním prozdradily, a tak se Martin biskupské funkci nevyhnul (odtud pramení tradice husí pečínky). Martin zemřel roku 397 ve věku osmdesáti let a stal se jedním z prvních světců, který za svatořečení nevděčí mučednické smrti, nýbrž zbožnému životu. Jeho pohřeb připadl na 11. listopad, který se díky tomu stal svátkem všech Martinů.

Hodování, neboli posvícení, se s tímto dnem začalo ve větší míře spojovat až o pár století později a bylo logickým vyústěním hospodářského roku. Znamenalo konec zemědělské sezóny a začátek zimy, oslavu bohaté úrody spojenou s pečínkou, ze které svůj díl dostalo nejen panstvo, ale i čeládka. Hospodáři odměňovali své děvečky a chasníky, kteří tímto dnem byli volní a mohli si pro další rok hledat nový domov a práci. Výslužka mimo jiné zahrnovala i rohlíčky ve tvaru podkovy koně svatého Martina.

Zdroj: Hody půsty masopusty (K.Skopová); Apetit