SE ZELENINOU NA GRILU
Grilovat zeleninu lze mnohem kreativněji než by se mohlo zdát. Nic proti cuketě nebo paprice, ale zkusili jste už na gril "hodit" květák a pasovat jej na hlavní chod?
GRILOVANÝ KVĚTÁK S LÍSKOOŘÍŠKOVÝM PESTEM A RAJČATOVÝM KUSKUSEM
(4 osoby)
Lískoořískové pesto:
- 50 g lískových oříšků
- 1 stroužek česneku
- 30 g čerstvého koriandru
- hrst čerstvé bazalky
- 60 g ovčího sýra
- 50 ml olivového oleje
- 50 ml řepkového oleje + na potření grilu
Kuskus a květák:
- 250 g celozrnného kuskusu
- 1 středně velká červená cibule
- 1 větší stroužek česneku
- 4 menší rajčata
- ½ skleničky sušených rajčat v oleji
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- würzl dle potřeby
- 1 středně velký květák
- 1 červená chilli paprička
- mořská sůl dle potřeby
- 1 lžíce olivového oleje
Kuskus zalijeme vroucí vodou s přidaným würzlem a necháme nabobtnat. Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a ty pokrájíme na silnější plátky. Opatrně je cca 5 min povaříme ve vroucí osolené vodě, následně prudce zchladíme. Oříšky nahrubo nasekáme a nasucho opražíme na pánvi. Koriandr a bazalku omyjeme na sítku a necháme okapat. Přendáme je do mixovací nádoby, přidáme najemno nastrouhaný ovčí sýr, oba druhy olejů, očištěný česnek a opražené ořechy a rozmixujeme.
Na pánvi roztopíme lžíci oleje a orestjeme na něm pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme pokrájená rajčata (syrová i sušená), vmícháme protlak, osolíme a minutku povaříme. Rajčatovou směs promícháme s uvařeným kuskusem. Gril potřeme trochou řepkového oleje a květák na něm z každé strany cca 2 – 3 min opečeme. Rajčatový kuskus rozdělíme na talíře, poklademe grilovaným květákem a doplníme pestem a najemno pokrájenou chilli papričkou.