RECEPTY Z OCHUTNÁVEK V BAZALCE
PEČENÁ JABLKA
- Jablka
- Sůl
- Rozinky
- Ovesné vločky
- Med
- Oříšky
Na plech pokrytý pečícím papírem narovnáme omytá osolená jablíčka. A upečeme v předem vyhřáté troubě. Vnitřky jablíček můžeme předem vydlabat a naplnit směsí z rozinek medu, ovesných vloček a oříšků.
Ochutnávka 4. 12. 2015
Vánoční kuličky z fazolí Adzuki
- Fazole Adzuki 1 šálek
- Sušené meruňky 2 šálky
- Agar 5 lžiček
- Pomeranč Bio 1/2 i s kůrou
- Řasa kombu nebo špetka soli
- 3 šálky vody
Všechny ingredience namočíme přes noc ve vodě a druhý den uvaříme v tlakovém hrnci cca 1 hod. Hotovou směs rozmixujeme. Ze studené směsi tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo v mletých ořeších. Můžeme plnit mandlí.
Křehké kokosové sušenky
- Celozrnné špaldová mouka 500g
- Máslo 250g
- Třtinový cukr 1/2 hrnku
- žloutek 2
- Prášek do pečiva 1/2 lžičky
- Vanilkový cukr 1
- Sladká smetana 12% 100g
- Kokos jemně mletý 1/2 hrnku
Zpracujeme v těsto, vyválíme, vykrajíme tvary a pečeme na pečícím papíru cca 20min při 18st. C. Zdobíme čokoládovou polevou a sypeme květy měsíčku lékařského.
Autor receptu: www.probio.cz
Ochutnávka 7. 10. 2015
Zapečené medové müsli s ovocem
- Jablka 3 kusy
- Hrušky 3 kusy
- Medové müsli ½ balíčku
- Oříšky nebo mandle 2 lžíce
- Skořice 1 lžička
Hrušky a jablka i se sluplkou nahrubo nastrouháme. Smícháme s medovým müsli, skořicí a vložíme do malého pekáčku. Posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi a zapečeme v troubě při teplotě 180st. Cca 30min. Podáváme teplé, vlažné nebo studené. Zapečené medové müsli výborně chutná polité vanilkovým dezertem Provamel.
Ochutnávka 30. 9. 2015
Rizoto z quinoy
- Cibule 2 velké kusy, nakrájet nadrobno
- Česnek 2 stroužky na jemno nastrouhat
- Slunečnicový olej 2 PL
- Quinoa 250g – spařit a propláchnout na sítu
- Hrášek 250g
- Paprika 1x žlutá, 1x červená, 1x zelená nakrájené na nudličky
- Zeleninový vývar ½ l
- Citronová šťáva, špetka červené papriky, sůl, pepř
Cibuli osmažíme do sklovata. Po chvíli přidáme i česnek. Přidáme quinou a restujeme 5 min. Přidáme papriku, zalijeme zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a vaříme cca 20min. Osolíme, opepříme, vmícháme pár kapek citronové šťávy, špetku papriky a necháme dojít. Podáváme s domácím kečupem.
Autor receptu: Country Life. s.r.o.
Ovocný krambl
zapékací miska průměr 25 cm
- Sezónní ovoce 700g
- Rozinky 2 lžíce
- Rýžový sirup pokapat ovoce 3 PL
- Ovesné vločky bezlepkové 150g
- Mandle 50g
- Rýžový sirup 6 PL
- Kokosový olej 4 PL
Ovoce nakrájíme na kousky, vložíme do zapékací misky, posypeme rozinkami a pokapeme dle chuti a kyselosti ovoce rýžovým sirupem. Drobenka: Mandle a ovesné vločky rozmixujeme. Přidáme sirup a kokosový olej a rukama vytvoříme drobenku. Rozprostřené ovoce v zapékací míse, zasypeme drobenkou. Zapékáme 25 min při teplotě 180st.C. Podáváme teplé nebo studené s vanilkovým dezertem Provamel.
Autor receptu: Country Life s.r.o.
Ochutnávka 28. 5. 2015
Tatarák z červené řepy
- Červená řepa 3 kusy
- Cizrna sterilovaná 250g
- Arašídové máslo 2 lžíce
- Olivový olej 4 lžíce
- Červená paprika 3 lžičky
- Koriandr 2 lžičky
- Česnek 4 stroužky
- Šalotka 2 kusy
- Feferonka
- Černý sezam, sůl, čerstvý pepř, hořčice, tabasco…
Červenou řepu neoloupanou upečeme v troubě při teplotě 200 stupňů. Vychladlou řepu oloupeme a rozmixujeme s cizrnou. Pak přidáme na drobné kostičky nakrájenou šalotku, feferonku, rozdrcený česnek, koření, arašídové
máslo, olej, sůl, pepř, hořčici, tabasco. Všechny přísady dle vlastní chuti. Na závěr sypeme černým sezamem. Podáváme na topinkách pečených na sucho.
Autor receptu: SEXYMAMAS.cz
Ochunávka 13. 5. 2015
Rýžová kaše s jablečným rozvarem
- Rýže natural Bioharmonie 2 hrnky
- Jablko 4 větší kusy
- Rozinky hrst
- Mořská řasa malý kousek (Wakame)
- Sůl špetka
- Rýži spaříme horkou vodou, propláchneme a necháme namočenou cca 8hod.
- Pak rozvaříme s mořskou řasou na kaši. Dle chuti, můžeme přidat namleté mandle, oříšky,
- kokos...
Jablečný rozvar:
Jablka odjadříme a i se slupkou nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme lžičku ghí, přidáme jablka, osolíme a pomalu dusíme cca 15 min. Ke konci přidáme nabobtnané rozinky. Rozvar smícháme s uvařenou rýží. Podáváme teplé jako snídani nebo studené jako odpolední dezert. V chladném období dochutíme skořicí.
Medvědí mléko (nápoj s ghí)
- Mléko 500ml (obilné nebo živočišné)
- Ghí 1lžička
- Med 1 lžička
- Kurkuma špetka
- Mletá skořice špetka
- Kardamon špetka
- Koriandr špetka
- Zázvor 1cm (neoloupaný nastrouhat a vymačkat šťávu)
Mléko ohřejeme a postupně přidáme všechny ingredience. Rozšleháme v mixéru nebo šejkru. Podáváme teplé s našlehanou pěnou a posypané skořicí. Nemáte – li všechny ingredience, je možné Medvědí mléko připravit z prvních čtyř surovin.
Ochutnávka 6. 5. 2015
Mřížkový koláč s Makůvkou
- 25dkg špaldové mouky hladké
- 25dkg špaldové mouky polohrubé
- 20dkg mletého třtinového cukru
- 15dkg másla
- 2 celá vejce
- 3 lžíce rumu, citronová kůra, van. cukr
- 1 prášek do pečiva
Nádivka:
- 6 lžic makové nádivky Makůvka
- 6 lžic švestkových povidel bez cukru
Ze všech surovin vypracujeme těsto. 2/3 třetiny těsta vyválíme na plech. Na těsto rozetřeme nádivku. Ze zbylé třetiny vytvarujeme tenké válečky, které klademe křížem na povrch těsta s nádivkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180st.C cca 40min.
Ochutnávka 15. 4. 2015
Karí quinoa s rozinkami
- na jednu porci budete potřebovat: cca 60g (třetinu hrnku) quinoi – vaříme vždy v poměru 1:2; jeden díl quinoi na dva díly vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli (nakrájenou na kolečka nebo půl kolečka)
- 1 malou hrstičku rozinek
- 1 lžičku kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- hrst mražené sladké kukuřice nebo hrášku
Do rendlíčku nalijeme olivový olej a vsypeme cibuli. Opékáme ji, aby zesklovatěla, ale zároveň nezhnědla. Když je cibule měkká a poddajná, přidáme koření a necháme chvíli smažit, aby se vůně hezky promísily. Přidáme quinou a chviličku pražíme. Vmícháme do směsi i rozinky, zalijeme vodou podle poměru, zaklopíme pokličkou a vaříme cca 10 minut na nízkém ohni. Quinoa poměrně rychle vodu pohltí a nabobtná. Nakonec vmícháme hrášek, kukuřici nebo obojí a můžeme servírovat.
Autor receptu: Country Life, s.r.o.
Ochutnávka 8. 4. 2015
Lehká pomazánka z červené čočky a quinoi
- Červená čočka 100g
- Quinoa - bílá 2 lžíce
- Pohankové vločky 3 lžíce
- Lahůdkové droždí 2 – 3 lžíce
- Mrkev 1 kus
- Cibule 1 kus
- Citronová šťáva 3 lžíce
- Sůl, pepř
- Slunečnicová semínka na posypání
Červenou čočku spaříme spolu s guinoou horkou vodou. Propláchneme a uvaříme v 300ml vody do kašovité konzistence. Přidáme pohankové vločky, zamícháme, osolíme a odstavíme. Do mísy najemno nastrouháme mrkev, přidáme na drobné kostičky cibuli, citronovou šťávu a prochladlou čočku s quinoou. Dochutíme solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Mažeme na chleba a zdobíme slunečnicovými semínky.
Ochutnávka 1. 4. 2015
"Škvarková" pohanková pomazánka
- Pohanka 250ml – 1hrnek
- Cibule 1 větší kus, nakrájet nadrobno
- Česnek 4 stroužky nasekat
- Olej 4 lžíce
- Hořčice 1 lžíce
- Kyselé okurky 2 kusy nasekat
- Sůl, pepř, majoránka
Pohanku uvaříme ve dvou hrncích horké lehce osolené vody. Na mírném ohni vaříme cca 20min. Velkou cibuli a česnek osmažíme dozlatova na lžíci oleje. Přidáme k uvařené pohance, osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou, přidáme lžíci hořčice a tři lžíce oleje a rozmixujeme. Nakonec vmícháme dvě nasekané okurky.
Autor receptu: Eva Francová - Kuchařka ze Svatojánu
"Žabí tlamy/huby"
Těsto:
- 400g špaldové jemné mouky
- 200 g másla nebo Alsanu
- Prášek z vinného kamene
Náplň:
- špenát podušený s cibulkou
- 200g balkánského sýra
Všechny přísady smícháme a vypracujeme jemné těsto. Těsto vyválíme, vykrajujeme kolečka, plníme náplní, přeložíme a pečeme v troubě při teplotě 180st.C cca 30min.