Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

POMERANČOVÉ KOŠÍČKY SE ŠVESTKOVÝM KRÉMEM

30.11.2022 19:22 Recepty

POMERANČOVÉ KOŠÍČKY SE ŠVESTKOVÝM KRÉMEM

Košíčky:

  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 90 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g jemně mletých ořechů                            
  • 40 ml pomerančové šťávy                           
  • 70 g alsanu
  • 2 lžičky xylitolu
  • 1 - 2 lžičy kůry z bio pomeranče                          
  • 2 lžíce rumu                                                        
  • 2 lžíce medu                                                            
  • cca 1/3 lžičky mleté vanilky                                           

Náplň a dokončení:

  • 200 g sušených švestek                                 
  • 50 g lískových oříšků + hrst na doladění
  • 50 g min 70 % hořké čokolády + cca 70 g na polití 
  • 2 lžíce ořechového oleje (příp. kokosového)
  • 2 lžíce švestkového sirupu                                    
  • 7 kapek vanilkového extraktu
  • 15 g kokosového oleje                     
  • 1 - 2 lžičky sušené pomerančové kůry           

 

Z veškerých surovin na košíčky vypracujeme těsto a necháme jej v chladu alespoň hodinu odpočinout. Poté vymačkáme do malých, tukem vymazaných, formiček na košíčky a upečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů (cca 15 – 20 min) do zezlátnutí.

Sušené švestky namočíme do vody, aby změkly. Lískové oříšky nasypeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme na cca 15 min do trouby vyhřáté na 120 stupňů. Po vyndání z trouby promneme v dlaních, čímž odstraníme větší část slupek. Namočené švestky slijeme a necháme okapat (namáčecí vodu uchováme). Slité švestky rozmixujeme společně s praženými oříšky, rozehřátou čokoládou, švestkovým sirupem, ořechovým olejem a vanilkou na pevnější krém (dle potřeby můžeme přidat namáčecí vodu ze švestek, je-li krém až příliš hustý). Krém dáme na chvilku ztuhnout do lednice nebo do mrazáku a pomocí zdobícího sáčku dekorativně nastříkáme do košíčků. Opět necháme chvilku ztuhnout a „ledabyle“ (ne celistvě) polijeme ve vodní lázni rozehřátou čokoládou s přidaným kokosovým olejem. Doladíme kousky lískových oříšků a sušenou pomerančovou kůrou. Množství uvedené v receptu vystačí na cca 40 menších košíčků.