POMERANČOVÉ KOŠÍČKY SE ŠVESTKOVÝM KRÉMEM
POMERANČOVÉ KOŠÍČKY SE ŠVESTKOVÝM KRÉMEM
Košíčky:
- 100 g hladké špaldové mouky
- 90 g celozrnné špaldové mouky
- 75 g jemně mletých ořechů
- 40 ml pomerančové šťávy
- 70 g alsanu
- 2 lžičky xylitolu
- 1 - 2 lžičy kůry z bio pomeranče
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce medu
- cca 1/3 lžičky mleté vanilky
Náplň a dokončení:
- 200 g sušených švestek
- 50 g lískových oříšků + hrst na doladění
- 50 g min 70 % hořké čokolády + cca 70 g na polití
- 2 lžíce ořechového oleje (příp. kokosového)
- 2 lžíce švestkového sirupu
- 7 kapek vanilkového extraktu
- 15 g kokosového oleje
- 1 - 2 lžičky sušené pomerančové kůry
Z veškerých surovin na košíčky vypracujeme těsto a necháme jej v chladu alespoň hodinu odpočinout. Poté vymačkáme do malých, tukem vymazaných, formiček na košíčky a upečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů (cca 15 – 20 min) do zezlátnutí.
Sušené švestky namočíme do vody, aby změkly. Lískové oříšky nasypeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme na cca 15 min do trouby vyhřáté na 120 stupňů. Po vyndání z trouby promneme v dlaních, čímž odstraníme větší část slupek. Namočené švestky slijeme a necháme okapat (namáčecí vodu uchováme). Slité švestky rozmixujeme společně s praženými oříšky, rozehřátou čokoládou, švestkovým sirupem, ořechovým olejem a vanilkou na pevnější krém (dle potřeby můžeme přidat namáčecí vodu ze švestek, je-li krém až příliš hustý). Krém dáme na chvilku ztuhnout do lednice nebo do mrazáku a pomocí zdobícího sáčku dekorativně nastříkáme do košíčků. Opět necháme chvilku ztuhnout a „ledabyle“ (ne celistvě) polijeme ve vodní lázni rozehřátou čokoládou s přidaným kokosovým olejem. Doladíme kousky lískových oříšků a sušenou pomerančovou kůrou. Množství uvedené v receptu vystačí na cca 40 menších košíčků.