Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

NECHTE SE NACHYTAT NA ŠVESTKÁCH

05.09.2023 13:02 Recepty

Věděli jste, že švestky

  • obsahují vyváženou směs mnoha vitamínů a minerálních látek? Vynikají obsahem vápníku, fosforu, železa a draslíku, jsou zdrojem vitaminů skupiny B a vitaminu E.
  • jsou plné vlákniny, která zbavuje střeva odpadních látek a harmonizuje proces trávení?
  • pomáhají při dně či revmatismu, ledvinových a jaterních onemocněních, při nemocech krevního oběhu či léčbě chudokrevnosti?
  • povzbuzují mentální svěžest, posilují nervovou soustavu a podílí se na zvyšování odolnosti organismu vůči stresu?

KAKAOVÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S PUDINKOVOU POLEVOU

V míse smícháme:
100 g pohankové mouky
100 g hladké špaldové mouky
špetku soli
50 g kakaa
200 ml rostlinného mléka
2 vrchovaté lžičky vinného kamene
1 vrchovatá lžička jedlé sody
 
V jiné misce vyšleháme:
100 ml rostlinného oleje
80 g kokosového cukru nebo panely
2 lžíce hrašky rozmíchané v trošce vody (pro NEVEGAN variantu lze nahradit 2 šťastnými vejci)
4 lžíce mandlové mouky
4 lžíce nemletého máku
větší špetku skořice
 
Obsah obou misek spojíme a nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy. Těsto poklademe půlkami vypeckovaných švestek a lehce posypeme kokosovým (nebo jiným) cukrem smíchaným se skořicí. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů zhruba 40 - 45 minut.
 
Mezitím si připravíme polevu:
30 g kokosového oleje
a 50 g datlového sirupu přivedeme k varu.
3 lžíce kakaa promícháme s 30 g bramborového škrobu a pomalu zavaříme do směsi sirupu a oleje. Vaříme do zhoustnutí, dle potřeby můžeme lehce naředit bezinkovým likérem. Polevu (ještě teplou) nalijeme a rozetřeme na zchladlý koláčový korpus a posypeme zkaramelizovanými vlašskými ořechy.