MECHOVÉ MUFFINY S MALINAMI A CITŔONOVÝM KRÉMEM
Na 9 menších muffinů budeme potřebovat:
Těsto:
- 100 g baby špenátu
- 150 g hladké špaldové mouky
- 1 větší bio vejce
- 75 g xylitolu
- 80 ml kvalitního řepkového oleje
- 1 vrchovatá lžička vinného kamene
- kůra z 1/2 bio citrónu
- trocha citrónové šťávy (cca 1 - 2 lžíce)
- špetka soli
Náplň:
- 125 g hutného tvarohu (ideálně v kostce) nebo čerstvého sýra
- 80 ml šlehačky
- 2 lžíce kvalitního krému lemon curd
- malá hrst čerstvých malin
- mletá vanilka
Dokončení:
Špenát omyjeme a necháme dobře okapat. Poté jej rozmixujeme s vejcem. Smícháme mouku se solí a vinným kamenem (= práškem do pečiva bez fosfátů). Xylitol vyšleháme s olejem, citŕonovou kůrou a šťávou. Vše spojíme, nalijeme do muffinových košíčků a pečeme na 170 stupňů cca 25 - 30 min. Necháme vychladnout.
Tvaroh, příp. čerstvý sýr vymícháme nebo jemně vyšleháme s lemon curd a vanilkou - pozor na elektrické šlehače, pod vysokými otáčkami krém řídne. Ušleháme šlehačku a ručně zlehka vmícháme do krémového základu. Krém přendáme do cukrářského sáčku (bez zdobicí špičky, příp. s hladkou špičkou).
Vydlabeme prostředek každého muffinu (vydlabané upečené těsto dáme stranou do misky a prsty rozdrolíme). Vzniklé prohlubně naplníme - na dno stříkneme malinko krému, posadíme malinu a doplníme krémem s libovolnou "čepicí" navrchu. Posypeme rozdrobeným vydlabaným těstem a doladíme lyo malinami.