KOREJSKÉ KIMČI
Korejské národní jídlo, které se probojovalo i do našich jídelníčků. Spolehlivě postaví Vaši imunitu do pozoru a pomůže udržet štíhlou linii! Prospívá také trávicímu systému, oběhové soustavě i hladině cholesterolu a krevního cukru.
Je nízkokalorické, s vysokým obsahem vlákniny, minerálů a antioxidantů.
A má pořádný říz! ;)
KOREJSKÉ KIMČI
(množství na sklenici o objemu cca 2,5 l)
- 1 velké čínské zelí
- 30 g soli
- cca 9 cm čerstvého zázvoru
- 10 stroužků česneku
- 2 cibule
- 2 svazky jarní cibulky
- 1 červená chilli paprička
- 15 g chilli koření
- 2 lžíce rýžové mouky
- 70 ml teriyaki či tamari omáčky (nebo kvalitní rybí omáčky)
- 1 lžíce třtinového cukru
Čínské zelí omyjeme a pokrájíme na větší kusy. Následně prosolíme a necháme 2 hodiny odležet. Mezitím přivedeme k varu 1 litr vody, vmícháme cukr, rýžovou mouku a asi 5 minut povaříme. Přidáme teriyaki/rybí omáčku, chilli a chvilku ještě vaříme, poté přidáme papričku, česnek a zázvor, promícháme a odstavíme z plotny. Necháme vychladnout. Jarní cibulky, oloupanou cibuli, chilli papričku a ředkvičky nakrájíme na kousky. Po uležení čínské zelí smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a vychladlou povařenou směsí a naplníme do velké skleněné lahve. Tu nezavíráme, jen přikryjeme volným víčkem, táckem atp. a alespoň dva dny necháme při pokojové teplotě prokvasit. Poté uložíme do lednice (v dobře uzavíratelných, ideálně skleněných nádobách) a nejpozději do týdne spotřebujeme.
Zdroj inspirace: Vaříme podle Herbáře (K. Winterová, L. Rybová)