Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

KOREJSKÉ KIMČI

13.10.2022 17:01 Recepty

Korejské národní jídlo, které se probojovalo i do našich jídelníčků. Spolehlivě postaví Vaši imunitu do pozoru a pomůže udržet štíhlou linii! Prospívá také trávicímu systému, oběhové soustavě i hladině cholesterolu a krevního cukru.

Je nízkokalorické, s vysokým obsahem vlákniny, minerálů a antioxidantů.

A má pořádný říz! ;)

KOREJSKÉ KIMČI

(množství na sklenici o objemu cca 2,5 l)

  • 1 velké čínské zelí
  • 30 g soli
  • cca 9 cm čerstvého zázvoru
  • 10 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • 2 svazky jarní cibulky
  • 1 červená chilli paprička
  • 15 g chilli koření
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 70 ml teriyaki či tamari omáčky (nebo kvalitní rybí omáčky)
  • 1 lžíce třtinového cukru

 

Čínské zelí omyjeme a pokrájíme na větší kusy. Následně prosolíme a necháme 2 hodiny odležet. Mezitím přivedeme k varu 1 litr vody, vmícháme cukr, rýžovou mouku a asi 5 minut povaříme. Přidáme teriyaki/rybí omáčku, chilli a chvilku ještě vaříme, poté přidáme papričku, česnek a zázvor, promícháme a odstavíme z plotny. Necháme vychladnout. Jarní cibulky, oloupanou cibuli, chilli papričku a ředkvičky nakrájíme na kousky. Po uležení čínské zelí smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a vychladlou povařenou směsí a naplníme do velké skleněné lahve. Tu nezavíráme, jen přikryjeme volným víčkem, táckem atp. a alespoň dva dny necháme při pokojové teplotě prokvasit. Poté uložíme do lednice (v dobře uzavíratelných, ideálně skleněných nádobách) a nejpozději do týdne spotřebujeme.

 

Zdroj inspirace: Vaříme podle Herbáře (K. Winterová, L. Rybová)