GRATINOVANÍ ŠNECI
GRATINOVANÍ ŠNECI
(4 - 5 porcí)
- 200 g achátových šneků (NOVINKA)
- 250 ml suchého bílého vína
- 2 šalotky
- 4 stroužky česneku
- 2 snítky tymiánu
- sůl a čerstvě mletý zelený pepř
- 2 špaldové housky
- cca 150 - 200 ml mléka
- 2 - 3 žloutky (dle velikosti)
- 1 lžíce změklého másla
- 150 g bylinkového másla
- trocha čerstvé strouhanky
- hrubá mořská sůl dle potřeby
- libovolné zelené bylinky nebo oblíbené salátové listy dle chuti k podávání
Šnečí maso v nálevu slijeme a necháme okapat, poté zalijeme vínem, přidáme pokrájenou šalotku, česnek a tymián a vaříme na mírném ohni asi 10 min. (jen do propojení chutí). Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijeme mírně ohřátým mlékem. Žloutky vyšleháme se změklým máslem a trochou soli do pěny. Šneky, šalotku a česnek rozmixujeme, pečivo dobře vymačkáme a spojíme se šnečí směsí. Vmícháme žloutky, dochutíme solí a čerstvě mletým zeleným pepřem.
Vzniklou směsí naplníme šnečí ulity (zakoupené z důvěryhodného zdroj - např. šnečí farmy) nebo malé muffinové formičky (malé papírové košíčky vhodné k použití v troubě). Ulity (příp. košíčky) posadíme na plech vysypaný vrstvou hrubé mořské soli, každou ulitu poklademe malinkým kouskem másla a zlehka posypeme strouhankou.
Zapékáme 5 min pod grilem (použijeme li horní gril v troubě, necháme troubu během grilování pootevřenou). Podáváme doplněné bylinkami nebo salátovými listy.
Zdroj inspirace: Apetit