ČOČKOVÝ SALÁT S FENYKLEM A GREPEM
Na 2 - 3 porce budeme potřebovat:
- 200 g červené čočky
- 1 červený grep
- 1 fenykl (bulva)
- 5 lžic ořechového (příp. olivového) oleje
- 4 lžíce bílého vinného octa
- malá hrst nasucho opražených nahrubo nasekaných para ořechů
- čerstvý kozí sýr dle chuti
- mořská sůl dle chuti
Zálivka:
- grepová šťáva, olivový olej a med – množství dle potřeby a chuti
Čočku propláchneme a uvaříme doměkka. Promícháme s vinným octem a ochutíme solí. Fenykl očistíme, vykrojíme a košťál a odřízneme zelené „chmýří“ – dáme stranou, bude se nám hodit při servírování – pokrájíme jej na malé klínky a rozebereme. Grep oloupeme a vyfiletujeme (rozdělíme na dílky a z každého odstraníme světlé vnitřní slupky). Na zálivku prošleháme uvedené ingredience.
Při servírování začneme ochucenou čočkou, přidáme pokrájený fenykl a grepová filátka, pokapeme dle chuti zálivkou a posypeme rozdrobeným kozím sýrem a opraženými para ořechy.