Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Čočka naplní víc než jen vaši peněženku

01.11.2024 11:20

Možná za to může negativní chuťová stopa, kterou v řadě lidí zanechala čočka na kyselo z hromadného stravování, možná za to mohou jen předsudky.

Ať tak či tak, pokud by se ČOČKA objevila v nějaké TOP desítce, nebyla by to "topka" oblíbených jídel.  A je to škoda.

Proč se na Nový rok, potažmo v lednu, vyplatí jíst čočku?

Pověra, chcete-li lidová moudrost, praví, že konzumace čočky zajistí po zbytek roku dostatek financí každému, kdo se do ní na Nový rok s chutí pustí. Svým tvarem připomíná mince (mluvíme-li o tradiční hnědé čočce) a symbolizuje hojnost a štěstí.

Vitamíny a minerály nad zlato.

Zlaťáky nejsou všechno. Čočka skýtá mnohem více benefitů, na které se na rozdíl od pověr můžete 100 % spolehnout.

Je bohatá na vlákninu nezbytnou pro dobré trávení a zdravý žilní systém, obsahuje hodně vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku a vitaminů skupiny B, díky nimž čočka prospěje zdraví našich kostí, nervů, vlasů, nehtů i svalů, včetně svalu srdečního.

Vyniká také nemalým obsahem zinku, který má hodně co mluvit do naší imunity, hormonálního systému i regulace krevního cukru. Budoucím maminkám sice nezajistí, že budou mít doma raketového inženýra, ale pro zdravý mentální i fyzický vývoj rostoucího miminka je zinek esenciální.

Navíc je nízkokalorická. Má nízký glykemický index i podíl tuku, zato vyniká obsahem bílkovin. Takže do vašeho případného předsevzetí ohledně udržení si šik váhy, zapadne jako (poslední) kostička puzzle.

Čočka hraje všemi barvami.

Výběr čočky už se zdaleka neomezuje pouze na jedinou neveselou barvu. Vybírat můžete z čoček červených, zelených, černých i žlutých.

Hnědá čočka je stará dobrá klasika, velká (světlá) zelená čočka je jejím oku více lahodícím a al dente dosažitelnějším alter egem. Bude perfektní nejen jako přílohová varianta, skvěle se hodí i do nákypů, sekané nebo s ní připravíte skvostnou boloňskou omáčku bez masa. 

Neloupaná červená čočka bude skvělá jak v přílohách, tak třeba v karbanátkách či polévkách, kde chcete čočku "přiznat". Krémovou konzistenci polévce, dhalům, ale i pomazánkám, omáčkám či dipům vetkne jak čočka žlutá, tak červená loupaná, které škrtají i "oblíbený" argument početných čočce nefandících konzumentů ohledně nadýmání. Za tím stojí slupka, které jsou žlutá i červená čočka loupaná zbaveny.

Do salátů, předkrmů a finger foods (tapas) bude skvělá mramoravaná temně zelená čočka le puy a "dámičkou" mezi čočkami je černá beluga.

Pokud byste přivítali pár tipů, jak s čočkou zazářit v kuchyni naslano i nasladko, mrkněte SEM.