BATÁTOVÉ LÍVANCE
BATÁTOVÉ LÍVANCE
(cca 10 – 12 ks dle velikosti)
- 200 g batátů
- 60 g polohrubé špaldové mouky
- 40 g celozrnné hrubé mouky špaldové
- 35 g pohankové mouky
- 120 ml rostlinného mléka
- 75 g zakysané smetany
- 1 lžička sušeného droždí
- 1/2 lžičky medu
- 1 vejce
- špetka chilli
- řepkový olej dle potřeby
- mořská sůl dle chuti
Všechny tři druhy mouky smícháme se sušeným droždím, přidáme asi ½ lžičky soli a chilli. Rostlinné mléko mírně prohřejeme se zakysanou smetanou a medem. Necháme natolik zchladnout, abychom mohli bezpečně vmíchat žloutek, a vmícháme do mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
Batáty omyjeme, oloupeme a nastrouháme (nahrubo či najemno – příp. v kombinaci, jak Vám lépe vyhovuje). Z bílku vyšleháme tuhý sníh a společně s batáty vmícháme do těsta. Lívanečník vymažeme olejem a lívance na něm dozlatova upečeme.
Zdroj inspirace: Apetit Veggie