TRADIČNÍ SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY
Přátelé, i letos učiníme svatomartinské tradici za dost!
Opět pro vás napečeme SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY s MAKOVOU a OŘECHOVOU NÁPLNÍ.
Ze špaldy, z poctivých surovin v naší třebechovické pekárně.

od středy 5. 11. do úterka 11. 11. ve všech Bazalkách
A kde se SVATOMARTINSKÉ HODOVÁNÍ vůbec vzalo?
Svatý Martin byl římský voják, který se poté, co se s zimou třesoucím se žebrákem u brány města Amiens podělil o svůj plášť a příští noc spatřil Ježíše Krista, jenž mu za jeho čin děkoval, rozloučil s armádou a obrátil na víru. Když v Tour zemřel biskup, obyvatelé města se za Martinem vydali, aby se stal jejich novým duchovním pastýřem. Ten byl natolik skromný, že se před touto poctou ukryl v husníku. Husy ho však svých kejháním prozdradily, a tak se Martin biskupské funkci nevyhnul (odtud pramení tradice husí pečínky). Martin zemřel roku 397 ve věku osmdesáti let a stal se jedním z prvních světců, který za svatořečení nevděčí mučednické smrti, nýbrž zbožnému životu. Jeho pohřeb připadl na 11. listopad, který se díky tomu stal svátkem všech Martinů.
Hodování, neboli posvícení, se s tímto dnem začalo ve větší míře spojovat až o pár století později a bylo logickým vyústěním hospodářského roku. Znamenalo konec zemědělské sezóny a začátek zimy, oslavu bohaté úrody spojenou s pečínkou, ze které svůj díl dostalo nejen panstvo, ale i čeládka. Hospodáři odměňovali své děvečky a chasníky, kteří tímto dnem byli volní a mohli si pro další rok hledat nový domov a práci. Výslužka mimo jiné zahrnovala i rohlíčky ve tvaru podkovy koně svatého Martina.
Zdroj: Hody půsty masopusty (K.Skopová); Apetit
Obiloviny