BIO cizrna 500 g COUNTRY LIFE

Obrázek Obrázek

Kód zboží : 8595016587789

Dostupnost : není skladem

Značka : Bazalka

Zboží momentálně není určeno k prodeji.

Napište nám dotaz.

Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek. Vychutnejte si ji v biokvalitě.


Královna luštěnin, se kterou se dá kouzlit. Chutná jako oříšky, salátům dodá ten pravý šmrnc a v polévkách nepřijde žádná kulička nazmar. Klasika jako hummus nebo falafel přinesou nové chutě do běžného jídelníčku.


Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk s až deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.


Využití:



  • kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného

  • polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek

  • karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran

  • omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa

  • zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku

  • saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu

  • pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů

Cizrnu je nutno namáčet minimálně 4 hodiny, ideálně až osm. Dle doby namáčení se poté vaří 2-3 hodiny. V tlakovém hrnci ji připravíte za 40 minut. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.


Výživové hodnoty na 100 g: energie 1403 kJ (336 kcal), tuky 5,9 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,6 g), sacharidy 44 g (z toho cukry 33,1 g), vláknina 15 g, bílkoviny 19 g, sůl 0,06 g



 

nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce