Bio Quinoa mouka 400g Wolfberry
Kód zboží : 8594158031136
Dostupnost : není skladem
Značka : Bazalka
Zboží momentálně není určeno k prodeji.
mouka z Merlíku čilského
Země původu: Bolívie
Obsah balení: 400 g
Nutriční hodnoty ve 100 g:
1460 kJ, 350 kCal,
bílkoviny 14 g,
tuk 6 g,
sacharidy 60 g,
vláknina 5 g,
voda max 16 g.
Minerály:
Ca 66 mg,
Fe 11 mg,
K 1040 mg,
Zn 7 mg,
P 408 mg,
Mg 204 mg,
Niacin 2 mg.
Přirozeně neobsahuje lepek, ale balení může obsahovat stopové množství lepku.
Quinoa je rostlina která se pěstuje v zelených horách, známý pro svou bohatou osiva bílkovin a aminokyselin. Zrna quinoy mají vysokou nutriční hodnotu a mimořádně vysoký podíl bílkovin, minerálních látek a mastných kyselin. Jsou zdrojem vitamínů A, B2, E a dokonce vitamínu C. Je bohatým zdrojem manganu, mědi, hořčíku, železa a fosforu, navíc minerály nevyplavuje.. Navíc obsahují i kyselinu listovou a v neposlední řadě jsou zdrojem vlákniny.Quinoa neobsahuje lepek, proto je vhodná pro bezlepkovou dietu. Navíc je lehce stravitelná.
V dnešní době je quinoa ceněná hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a OSN ji klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin (12-18 %).
Nejvyšší podíl připadá na albuminy a globuliny, tedy na biologicky nejhodnotnější frakce, obsah méně žádaných prolaminů je nízký. Vysokým zastoupením esenciálních aminokyselin se quinoa podobá sóje. Oproti běžným obilovinám má vyšší obsah lysinu, nethioninu, cysteinu a treoninu. Zvýšený obsah histidinu je významný ve výživě kojenců a malých dětí, u nichž tato aminokyselina patří rovněž k esenciálním.
Esenciální aminokyselina lysin podporuje tvorbu mozkových buněk.
Lepek quinoa neobsahuje a je proto vhodná na přípravu pokrmů pro celiatiky a některé další alergiky. Škrobu obsahuje semeno quinoy 58 až 68 % v sušině, k pekárenským účelům se však z technologických důvodů svými vlastnostmi nehodí. Mouku z quinoy možno proto přidávat pro zlepšení nutriční hodnoty do chlebových těst maximálně do 10 %. Vyšší přídavky by se nepříznivě projevily na objemu, konzistenci a pórovitosti hotových chlebů. Obsah tuků kolísá v rozmezí 4 až 9 % v sušině. Z mastných kyselin jsou nejvíce zastoupeny linolová (přes 50 % z jejich celkového množství) a olejová (20 %). Díky přítomným antioxidantům je olej z quinoy velmi stabilní.
Mouka této plodiny se skvěle hodí k přípravám těsta při bezlepkové dietě.