Recepty z ochutnávek v Bazalce |
Pečená jablka
Jablka několik kusů stejně velkých jablíček
Sůl, Rozinky, ovesné vločky, med, oříšky
Na plech pokrytý pečícím papírem narovnáme omytá osolená jablíčka.
A upečeme v předem vyhřáté troubě. Vnitřky jablíček můžeme předem vydlabat a naplnit směsí z rozinek medu, ovesných vloček a oříšků.
Ochutnávka 4. 12. 2015
Vánoční kuličky z fazolí Adzuki
Fazole Adzuki 1 šálek
Sušené meruňky 2 šálky
Agar 5 lžiček
Pomeranč Bio 1/2 i s kůrou
Řasa kombu nebo špetka soli
3 šálky vody
Všechny ingredience namočíme přes noc ve vodě a druhý den uvaříme v tlakovém hrnci cca 1 hod. Hotovou směs rozmixujeme.
Ze studené směsi tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo v mletých ořeších. Můžeme plnit mandlí.
Křehké kokosové sušenky
Celozrnné špaldová mouka 500g
Máslo 250g
Třtinový cukr 1/2 hrnku
žloutek 2
Prášek do pečiva 1/2 lžičky
Vanilkový cukr 1
Sladká smetana 12% 100g
Kokos jemně mletý 1/2 hrnku
Zpracujeme v těsto, vyválíme, vykrajíme tvary a pečeme na pečícím papíru cca 20min při 18st. C.
Zdobíme čokoládovou polevou a sypeme květy měsíčku lékařského.
Autor receptu: www.probio.cz
Ochutnávka 7. 10. 2015
Zapečené medové müsli s ovocem
Jablka 3 kusy
Hrušky 3 kusy
Medové müsli ½ balíčku
Oříšky nebo mandle 2 lžíce
Skořice 1 lžička
Hrušky a jablka i se sluplkou nahrubo nastrouháme. Smícháme s medovým müsli, skořicí a vložíme do malého pekáčku. Posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi a zapečeme v troubě při teplotě 180st. Cca 30min. Podáváme teplé, vlažné nebo studené. Zapečené medové müsli výborně chutná polité vanilkovým dezertem Provamel.
Autor receptu: Bazalka s.r.o.
Ochutnávka 30. 9. 2015
Rizoto z quinoy
Cibule 2 velké kusy, nakrájet nadrobno
Česnek 2 stroužky na jemno nastrouhat
Slunečnicový olej 2 PL
Quinoa 250g – spařit a propláchnout na sítu
Hrášek 250g
Paprika 1x žlutá, 1x červená, 1x zelená nakrájené na nudličky
Zeleninový vývar ½ l
Citronová šťáva, špetka červené papriky, sůl, pepř
Cibuli osmažíme do sklovata. Po chvíli přidáme i česnek. Přidáme quinou a restujeme 5 min.
Přidáme papriku, zalijeme zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a vaříme cca 20min. Osolíme, opepříme, vmícháme pár kapek citronové šťávy, špetku papriky a necháme dojít.
Podáváme s domácím kečupem.
Autor receptu: Country Life. s.r.o.
Ovocný krambl – zapékací miska průměr 25 cm
Sezónní ovoce 700g
Rozinky 2 lžíce
Rýžový sirup pokapat ovoce 3 PL
Ovesné vločky bezlepkové 150g
Mandle 50g
Rýžový sirup 6 PL
Kokosový olej 4 PL
Ovoce nakrájíme na kousky, vložíme do zapékací misky, posypeme rozinkami a pokapeme dle chuti a kyselosti ovoce rýžovým sirupem.
Drobenka: Mandle a ovesné vločky rozmixujeme. Přidáme sirup a kokosový olej a rukama vytvoříme drobenku.
Rozprostřené ovoce v zapékací míse, zasypeme drobenkou. Zapékáme 25 min při teplotě 180st.C. Podáváme teplé nebo studené s vanilkovým dezertem Provamel.
Autor receptu: Country Life s.r.o.
Ochutnávka 28. 5. 2015
Tatarák z červené řepy
Červená řepa 3 kusy
Cizrna sterilovaná 250g
Arašídové máslo 2 lžíce
Olivový olej 4 lžíce
Červená paprika 3 lžičky
Koriandr 2 lžičky
Česnek 4 stroužky
Šalotka 2 kusy
Feferonka
Černý sezam, sůl, čerstvý pepř, hořčice, tabasco…
Červenou řepu neoloupanou upečeme v troubě při teplotě 200 stupňů.
Vychladlou řepu oloupeme a rozmixujeme s cizrnou.
Pak přidáme na drobné kostičky nakrájenou šalotku, feferonku, rozdrcený česnek, koření, arašídové
máslo, olej, sůl, pepř, hořčici, tabasco. Všechny přísady dle vlastní chuti.
Na závěr sypeme černým sezamem. Podáváme na topinkách pečených na sucho.
Autor receptu: SEXYMAMAS.cz
Ochunávka 13. 5. 2015
Rýžová kaše s jablečným rozvarem
Rýže natural Bioharmonie 2 hrnky
Jablko 4 větší kusy
Rozinky hrst
Mořská řasa malý kousek (Wakame)
Sůl špetka
Rýži spaříme horkou vodou, propláchneme a necháme namočenou cca 8hod.
Pak rozvaříme s mořskou řasou na kaši. Dle chuti, můžeme přidat namleté mandle, oříšky,
kokos...
Jablečný rozvar:
Jablka odjadříme a i se slupkou nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozpustíme lžičku ghí, přidáme jablka, osolíme a pomalu dusíme cca 15 min.
Ke konci přidáme nabobtnané rozinky. Rozvar smícháme s uvařenou rýží.
Podáváme teplé jako snídani nebo studené jako odpolední dezert.
V chladném období dochutíme skořicí.
Autor receptu: Bazalka s.r.o.
Medvědí mléko (nápoj s ghí)
Mléko 500ml (obilné nebo živočišné)
Ghí 1lžička
Med 1 lžička
Kurkuma špetka
Mletá skořice špetka
Kardamon špetka
Koriandr špetka
Zázvor 1cm (neoloupaný nastrouhat a vymačkat šťávu)
Mléko ohřejeme a postupně přidáme všechny ingredience. Rozšleháme v mixéru nebo
šejkru.
Podáváme teplé s našlehanou pěnou a posypané skořicí.
Nemáte – li všechny ingredience, je možné Medvědí mléko připravit z prvních čtyř
surovin.
Autor receptu: Bazalka s.r.o.
Ochutnávka 6. 5. 2015
Mřížkový koláč s Makůvkou
25dkg špaldové mouky hladké
25dkg špaldové mouky polohrubé
20dkg mletého třtinového cukru
15dkg másla
2 celá vejce
3 lžíce rumu, citronová kůra, van. cukr
1 prášek do pečiva
Nádivka:
6 lžic makové nádivky Makůvka
6 lžic švestkových povidel bez cukru
Ze všech surovin vypracujeme těsto. 2/3 třetiny těsta vyválíme na plech. Na těsto rozetřeme nádivku.
Ze zbylé třetiny vytvarujeme tenké válečky, které klademe křížem na povrch těsta s nádivkou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180st.C cca 40min.
Autor receptu: Bazalka s.r.o.
Ochutnávka 15. 4. 2015
Karí quinoa s rozinkami
na jednu porci budete potřebovat: cca 60g (třetinu hrnku) quinoi – vaříme vždy v poměru 1:2; jeden díl quinoi na dva díly vody
2 lžíce olivového oleje
1 cibuli (nakrájenou na kolečka nebo půl kolečka)
1 malou hrstičku rozinek
1 lžičku kurkumy
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky mleté skořice
hrst mražené sladké kukuřice nebo hrášku
Do rendlíčku nalijeme olivový olej a vsypeme cibuli. Opékáme ji, aby zesklovatěla, ale zároveň nezhnědla. Když je cibule měkká a poddajná, přidáme koření a necháme chvíli smažit, aby se vůně hezky promísily. Přidáme quinou a chviličku pražíme. Vmícháme do směsi i rozinky, zalijeme vodou podle poměru, zaklopíme pokličkou a vaříme cca 10 minut na nízkém ohni. Quinoa poměrně rychle vodu pohltí a nabobtná. Nakonec vmícháme hrášek, kukuřici nebo obojí a můžeme servírovat.
Autor receptu: Country Life, s.r.o.
Ochutnávka 8. 4. 2015
Lehká pomazánka z červené čočky a quinoi
Červená čočka 100g
Quinoa - bílá 2 lžíce
Pohankové vločky 3 lžíce
Lahůdkové droždí 2 – 3 lžíce
Mrkev 1 kus
Cibule 1 kus
Citronová šťáva 3 lžíce
Sůl, pepř
Slunečnicová semínka na posypání
Červenou čočku spaříme spolu s guinoou horkou vodou. Propláchneme a uvaříme v 300ml vody do kašovité konzistence. Přidáme pohankové vločky, zamícháme, osolíme a odstavíme. Do mísy najemno nastrouháme mrkev, přidáme na drobné kostičky cibuli, citronovou šťávu a prochladlou čočku s quinoou. Dochutíme solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Mažeme na chleba a zdobíme slunečnicovými semínky.
Autor receptu: Bazalka s.r.o.
Ochutnávka 1. 4. 2015
"Škvarková" pohanková pomazánka
Pohanka 250ml – 1hrnek
Cibule 1 větší kus, nakrájet nadrobno
Česnek 4 stroužky nasekat
Olej 4 lžíce
Hořčice 1 lžíce
Kyselé okurky 2 kusy nasekat
Sůl, pepř, majoránka
Pohanku uvaříme ve dvou hrncích horké lehce osolené vody. Na mírném ohni vaříme cca 20min.
Velkou cibuli a česnek osmažíme dozlatova na lžíci oleje. Přidáme k uvařené pohance, osolíme,
opepříme, okořeníme majoránkou, přidáme lžíci hořčice a tři lžíce oleje a rozmixujeme. Nakonec
vmícháme dvě nasekané okurky.
Autor receptu: Eva Francová - Kuchařka ze Svatojánu
"Žabí tlamy/huby"
těsto:
400g špaldové jemné mouky
200 g másla nebo Alsanu
Prášek z vinného kamene
Náplň:
špenát podušený s cibulkou
200g balkánského sýra
Všechny přísady smícháme a vypracujeme jemné těsto. Těsto vyválíme, vykrajujeme kolečka, plníme náplní, přeložíme a pečeme v troubě při teplotě 180st.C cca 30min.
Autor receptu: Bazalka s.r.o.